Prečo je vo vyššom veku také ťažké schudnúť

Existujú rôzne faktory, ktoré spôsobujú, že je ťažšie schudnúť v dospelosti a ešte ťažšie to je v starobe, píše taliansky denník Corriere della Sera.

17.08.2018 09:38
debata (1)
Udržiavaním svalstva môžeme prispieť k... Foto: SHUTTERSTOCK
cvicenie Udržiavaním svalstva môžeme prispieť k urýchleniu metabolizmu či aspoň tak trochu môžeme kompenzovať jeho pokles.
Podľa rôznych štúdií aj tí, ktorí zostávajú aktívni, strácajú po tridsiatom roku života svalovú hmotu, ktorú nahrádza tukové tkanivo. Tento jav sa prehlbuje každých desať rokov. Svaly spotrebúvajú viac kalórií ako tuk. Preto menej svalovej hmoty znamená, že organizmus prechádza na pomalší metabolizmus a teda potrebuje menej kalórií.

Starí ľudia trpia viacerými bolesťami a majú tendenciu viac sedieť. Tým sa na jednej strane ešte prehlbuje úbytok svalovej hmoty, a na druhej strane telo prijíma viac kalórií ako spotrebuje, a preto dochádza k priberaniu na váhe.

Dôležitú úlohu hrajú hormóny

Svoju úlohu tu hrajú tiež hormóny. Menopauza, ktorá znamená nielen pokles hladiny estrogénov, ale celej ženskej hormonálnej výbavy, veľmi často vedie k zvyšovaniu váhy vzhľadom k zmene bazálneho metabolizmu. Rovnako tak je tomu aj pri poklese hladiny testosterónu u mužov, ktorý je pomalší, ale tiež významný. U oboch pohlaví ide teda o spomalenie bazálneho metabolizmu a redukciu svalovej hmoty, ktoré sú vyvolané poklesom hladiny hormónov.

U starých ľudí so stúpajúcim vekom klesajú zmyslové schopnosti, konkrétne čuch a chuť. To vedie k tomu, že starí ľudia dávajú prednosť stále sa opakujúcej strave, a čo horšie, strave chuťovo výraznejšej. Konzumujú napríklad veľa sladkostí a sú vystavení nebezpečenstvu, že prepadnú lákadlám priemyselne vyrábaných potravín.

Človek tiež platí vysokú cenu za neustále výkyvy vo váhe (známy jojo efekt) v predchádzajúcich desaťročiach. Zvyšovanie váhy totiž mení metabolizmus. Šesťdesiatnik, ktorý dnes váži 90 kilogramov, ale kedysi vážil 130 kilogramov, potrebuje oveľa menej kalórií za deň ako niekto, kto nikdy nemal nadváhu. Ak strácame tuk, náš organizmus si začína „myslieť“, že „zahynieme hladom“ a snaží sa uchovávať kalórie, a preto prechádza na úsporný režim.

Jedlo nesmie byť citovou náhradou

Starí ľudia, bez toho aby mali poruchu príjmu potravy, často využívajú jedlo ako vyplnenie citovej prázdnoty, v reakcii na ťažkej situácie, ako je úmrtie blízkej osoby, osamelosť či obmedzovanie sebestačnosti. Stáva sa to aj mladším ľuďom. Ak máme jedlo ako citovú náhradu, je oveľa ťažšie zhadzovať kilogramy.

Čo teda robiť? Udržiavaním svalstva môžeme prispieť k urýchleniu metabolizmu či aspoň tak trochu môžeme kompenzovať jeho pokles. Vhodná je telesná aktivita, ale s ohľadom na zdravotný stav. Odporúča sa cvičenie s ľahkou záťažou. Dobré je tiež konzumovať viac proteínov, avšak nie viac kalórií. To môže pomôcť udržať si svalovú hmotu. Vyvarujme sa však prílišnej konzumácii živočíšnych proteínov a nahradzájme ich, aspoň z polovice, rastlinnými proteínmi.

Odtučňujúce hyperproteínové diéty všeobecne škodia v každom veku, ale v starobe ešte viac. Dôležitým a zásadným faktorom sú dobré medziľudské vzťahy, ktoré môžeme považovať za akúsi potravu pre dušu a telo. S dobrou sociálnou sieťou sa viac hýbeme, menej jeme a predovšetkým si udržiavame výkonnosť nášho mozgu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pohyb #chudnutie #staroba #stravovanie #hormóny #menopauza #diéty