Prírodná minerálna voda je podľa zákona č. 538/2005 Z. z. o prírodných liečivých vodách, prírodných liečebných kúpeľoch, kúpeľných miestach a prírodných minerálnych vodách mikrobiologicky bezchybná podzemná voda vyvierajúca na zemský povrch z jednej alebo viacerých prirodzených alebo umelých výstupných ciest, spĺňa kvalitatívne požiadavky podľa osobitného predpisu a bola uznaná podľa tohto zákona. Od pitnej vody sa odlišuje charakteristickým pôvodným obsahom minerálov, stopových prvkov alebo ich častí, ako aj fyziologickým účinkom a jej pôvodným stavom.
Pite počas celého dňa
Množstvo tekutín, ktoré organizmus potrebuje, je individuálne, závisí od viacerých vonkajších i vnútorných faktorov, napríklad od veku, od pohlavia, od telesnej hmotnosti, ale i od telesnej aktivity, od zloženia a množstva stravy, od teploty ovzdušia i zdravotného stavu.
Dôležité je piť počas celého dňa, aby sa tekutiny do organizmu dostávali priebežne a v dostatočnom množstve.
Dospelí potrebujú 2 až 2,5 litra tekutín denne. Počas horúčav alebo pri veľkej fyzickej záťaži sa príjem tekutín môže zvýšiť.
Každý potrebuje niečo iné
Balenú prírodnú minerálnu vodu môže na trh výrobca umiestňovať v pôvodnom stave, alebo po povolenej úprave – napríklad po filtrácii nestabilných zložiek, najmä zlúčenín železa a síry, alebo po čiastočnom či úplnom odstránení oxidu uhličitého. Úpravou sa však nesmú zmeniť fyzikálne vlastnosti a chemické zloženie v jej základných zložkách.
Prírodné minerálne vody sa z hľadiska svojho pôvodu a množstva oxidu uhličitého delia na a označujú ako: minerálne vody s prirodzeným obsahom prírodného oxidu uhličitého, minerálne vody obohatené prírodným oxidom uhličitým, minerálne vody sýtené a minerálne vody s čiastočne odstráneným oxidom uhličitým.
Vodu s obsahom oxidu uhličitého by nemali piť osoby trpiace na kardiovaskulárne ochorenia, na gastritídu alebo na vredové ochorenie žalúdka ani diabetici so sklonom k acidóze.
Podľa obsahu celkových rozpustených tuhých látok (RL) možno prírodné minerálne vody deliť na: veľmi nízkomineralizované ( obsah RL do 50 mg/l), nízkomineralizované (obsah RL 50 – 500 mg/l), strednemineralizované (obsah RL 500 – 1 500 mg/l), vysokomineralizované (obsah RL 1 500 – 5 000 mg/l), veľmi vysokomineralizované (obsah RL 5 000 – 15 000 mg/l), soľanky (obsah RL nad 15 000 mg/l).
Základ pitného režimu majú tvoriť vody s obsahom RL 200 až 500 mg/l, teda nízkomineralizované.
Balenú prírodnú minerálnu vodu nenechávajte vystavenú priamemu slnečnému žiareniu, skladujte ju v čistých a v dobre vetraných priestoroch. Ak je dlho vystavená vysokým teplotám, môžu sa v nej premnožiť prirodzene prítomné baktérie. Otvorenú balenú vodu spotrebujte čo najskôr, alebo ju uchovávajte v chlade. V dennom pitnom režime striedajte minerálne vody s pramenitými vodami alebo s pitnou vodou.
Zdroj: Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov a Referát komunikačný ÚVZ SR