Opatrovateľky aj upratovačky sú čoraz žiadanejšie

Rastie dopyt po upratovačkách aj opatrovateľoch seniorov. Dôvodom sú ambiciózni Slováci, ale aj málo zariadení pre dôchodcov.

07.08.2018 15:00
debata
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
opatrovatelka Ilustračné foto.
Aj takto sa často charakterizuje súčasná generácia zamestnancov. Tá prináša nové zvyky nielen do kolektívu u svojho zamestnávateľa, ale celkovo na pracovný trh. Aj to ukazujú čísla portálu Domelia.sk, podľa ktorého sa výrazne zvyšuje ponuka a dopyt po pomocníkoch v domácnostiach.

Neschopnosť udržiavať domácnosť v požadovanom stave sa v minulosti považovalo za hanbu. Generačné zmeny však spôsobujú, že dnes ide skôr o obraz ambiciózneho človeka s vysokou pracovnou záťažou. Tento jav môžu využiť najmä tí, ktorí by si chceli privyrobiť malými prácami. Z údajov Domelia.sk vyplýva, že profily si zakladajú aj študentky alebo mamičky, ktoré upratovaním vedia zarobiť aj 10 eur na hodinu.

Záujemcovia o pomoc v domácnosti si na stránke Domelia.sk môžu vyberať z jednotlivých profilov. Zároveň však majú možnosť napísať inzerát, aby sa im ozývali priamo ľudia, ktorí budú spĺňať ich vlastné kritériá. Nárast počtu inzerátov pritom potvrdzuje, že trend zháňania pomoci pri udržiavaní domácností je stále silnejší. Ak porovnáme počet inzerátov v 1. polroku 2018 s rovnakým obdobím vlani, môžeme vidieť, že dopyt narástol o vyše 100 percent.

Vyššie čísla potvrdzujú aj narastajúci problém so seniormi. Pomoc s domácimi prácami hľadajú ľudia často aj pre svojich rodičov, ktorí už tieto práce nevládzu robiť sami. Ťažkosti majú najmä vtedy, ak je ich rodina vzdialená desiatky či stovky kilometrov od nich. Problém so seniormi sa pritom zvyšuje v pokročilom veku. Na Slovensku je totiž pretrvávajúci nedostatok zariadení pre seniorov.

Ak teda rodinní príslušníci hľadajú pomoc pre svojho rodiča či starého rodiča, musia často hľadať iné spôsoby. Možnosťou sú aj pravidelné návštevy opatrovateľa. Za posledný rok stúpla ponuka opatrovateľov o 70 percent.

V 1. polroku 2018 si tak na stránke Domelia.sk založilo nový profil presne 645 ľudí, ktorí ponúkali takúto formu pomoci. Naozaj výrazne zvýšenie počtov zaznamenal portál Domelia.sk aj pri inzerátoch domácností, ktoré hľadali za posledných šesť mesiacov pomoc pre seniorov. Kým v 1. polroku 2018 išlo takmer o 200 inzerátov, vlani v rovnakom období to bolo výrazne nižšie číslo. Opatrovateľov hľadali ľudia v 62 prípadoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #pracovné ponuky #opatrovateľské služby