Víkendovým pospávaním sa môžeme vyhnúť predčasnej smrti

Dospelí do 65 rokov, ktorí sedem dní v týždni spia menej ako päť hodín denne, majú o 65 percent vyššiu mieru úmrtnosti v porovnaní s jedincami, ktorí si doprajú šesť alebo sedem hodín spánku. Zistili to švédski vedci.

07.06.2018 11:18
sex, starí ľudia, spánok, posteľ Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dobrou správou však podľa nich je, že toto riziko súvisiace s nedostatkom spánku počas pracovných dní možno vyvážiť víkendovým pospávaním. „Dĺžka spánku je pre dĺžku života dôležitá," povedal britskému denníku The Guardian vedúci výskumu Torbjörn Aakerstedt.

Štúdia vedcov zo Štokholmskej univerzity a štokholmského Karolinského inštitútu je založená na údajoch o 38 000 ľuďoch, ktorí sa v roku 1997 zúčastnili prieskumu týkajúceho sa ich životného štýlu a zdravotného stavu. Osud účastníkov výskumu potom vedci sledovali nasledujúcich 13 rokov pomocou národného registra, do ktorého úrady zaznamenávajú úmrtia obyvateľov.

Súvislosť medzi dĺžkou spánku a úmrtnosťou doteraz vedci podľa Aakerstedta skúmali len z hľadiska pracovného týždňa. „Ja som sa však domnieval, že keby zahrnuli víkendy alebo spánok počas dňa, výsledky by mohli byť trochu iné," vysvetlil Aakerstedt.

Vedci podľa neho v novej štúdii počítali aj s takými faktormi, ako je pohlavie, index telesnej hmotnosti (BMI), fyzická aktivita, práca na zmeny alebo údaj, či skúmané osoby fajčili.

Výskum zároveň ukázal, že osoby, ktoré sedem dní v týždni spia osem hodín denne a viac, majú o 25 % vyššiu mieru úmrtnosti ako tie, ktoré spánku venujú šesť až sedem hodín. Podľa Aakerstedta je možné, že nedostatok spánku má na ľudský organizmus negatívny vplyv, zatiaľ čo permanentne dlhý spánok môže byť známkou skrytých zdravotných ťažkostí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #spánok