Ako sú seniori z Banskej Bystrice nápomocní študentom?

Nápor pri otvorení nového školského roka pomáhajú zamestnancom v Univerzitnej knižnici v Banskej Bystrici zvládať miestni seniori.

21.08.2019 06:00
debata

V rámci dobrovoľníckej činnosti pravidelne asistujú pri špecifickej knižničnej práci, ktorá si vyžaduje presnosť, rýchlosť a najmä dochvíľnosť.

Na starších sa môžu spoľahnúť

Podľa vedúcej oddelenia výpožičných služieb univerzitnej knižnice a koordinátorky tamojšieho dobrovoľníckeho programu PhDr. Slávky Berackovej seniori vykonávajú pomocné práce súvisiace prevažne s vypožičiavaním kníh a poskytovaním knižnično-informačných služieb v študovniach. O výpomoc v knižnici je záujem aj napriek tomu, že sa za ňu neposkytuje mzda. Nakoľko ide o dobrovoľnícky projekt, účasť na ňom závisí od dobrej vôle, času a záujmu ľudí vo vyššom veku.

„Pomocné práce v knižnici zahŕňajú najmä prípravu vyžiadaných dokumentov na základe elektronických žiadaniek, zakladanie vrátených kníh, pomoc pri kopírovaní a tlači, opravovanie poškodených dokumentov, prácu v archíve a pri publikačnej činnosti,“ hovorí Slávka Beracková.

Dobrovoľníci sú v knižnici aj štyri roky

Seniori dobrovoľníci sú pre knižnicu k dispozícii najmä na začiatku semestra, keď je vyvíjaný na knihovníkov najväčší tlak čo do množstva požičiavaných titulov. Dobrovoľnícky program seniorov funguje už od roku 2012. Pôvodne išlo len o ročný pilotný projekt, ktorý sa postupne pretransformoval do pravidelnej práce. Projekt vznikol v spolupráci s Centrom dobrovoľníctva a vďaka finančnej podpore nadácie Zdravé mesto v Banskej Bystrici. Doteraz sa na ňom vystriedalo štyridsať seniorov a každý z nich si podľa slov Slávky Berackovej prácu v knižnici pochvaľoval. Svedčí o tom aj skutočnosť, že niektorí z nich zostali knižnici verní aj v nasledujúcich rokoch.

„Pre väčšinu z nich je dobrovoľnícka práca v Univerzitnej knižnici UMB prestíž. Teší nás, že sú hrdí na to, že u nás vykonávajú dobrovoľnícku činnosť. Cítia sa byť užitoční a zároveň majú možnosť spoznať nových ľudí. Máme dokonca aj takých dobrovoľníkov, ktorí u nás pôsobia tri až štyri roky, ale aj takých, ktorí sa k nám opätovne vracajú. Už sú to vlastne naše kolegyne a priateľky,“ rozpráva vedúca knižnice.

Seniori oceňujú tiché prostredie a pokoj

I napriek tomu, že práca v knižnici je náročná na čas a presnosť, seniorom zároveň poskytuje útočisko pred ruchom mesta v tichých priestoroch s typickou knižničnou atmosférou. Náplň práce síce nedáva dobrovoľníkom priestor na kreativitu, zato si však vyžaduje koncentráciu a sústredenosť. „Dobrovoľníci u nás nepracujú samostatne, napríklad pri organizácií a príprave podujatí komunitného charakteru, ako je to bežné vo verejných knižniciach. Motiváciou dobrovoľníkov z radov seniorov pri vykonávaní dobrovoľníckej činnosti nie je väčšinou už veci meniť. Samozrejme sme otvorení prijímať a realizovať ich nové nápady. Pravidelne sa na ich názory pýtame na spoločných supervíznych stretnutiach,“ hovorí s úsmevom.

Pomáhajú počas najväčšieho tlaku

Kľúčovým impulzom pre založenie spomínaného projektu bol Európsky rok dobrovoľníctva, ktorý v roku 2011 vyhlásila Európska komisia s cieľom zakotviť dobrovoľníctvo ako súčasť presadzovania občianskej angažovanosti a aktívneho občianstva. Vytváranie podmienok a podpora zapájania dobrovoľníkov do služieb knižníc bola tiež jedna z priorít a opatrení Stratégie rozvoja slovenského knihovníctva na roky 2015–2020. „Tým praktickým impulzom bola snaha alternatívne riešiť nedostatok personálu v knižnici a dobré skúsenosti rôznych verejných inštitúcií, vrátane knižníc, s pôsobením dobrovoľníkov,“ uzatvára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #knižnica