Prešovskí seniori si zmerali sily vo vedomostnej súťaži

Namáhaním mozgových závitov začali leto seniori z denných centier, stacionárov a združených organizácií. Vedomosti si medzi sebou preverili v rámci súťaže nazvanej Privilegia Regalia Fragopoliensia, ktorá sa nedávno uskutočnila v PKO Čierny orol v Prešove.

30.07.2019 12:37
muž, dôchodca, senior, myslenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Názov súťaže pritom korešponduje s významnou historickou udalosťou. Mesto Prešov si totiž v tomto roku pripomína okrúhle 720. výročie udelenia mestských výsad.

Zábava „gradovala“, hádali aj príslovia

Seniori v prvom kole súťaže absolvovali test s 34 otázkami z histórie mesta, ale aj bežného života. V druhom kole bolo ich úlohou doplniť chýbajúce slová v pesničkách. Pripravené boli známe i menej známe ľudové piesne a seniori si tak „oprášili“ aj rodné šarišské nárečie.

„V treťom kole si zaspomínali na detstvo a museli nájsť 10 rozdielov medzi obrázkami. Každý zo seniorov mal vlastný obrázok, pričom si ich navzájom mohli medzi sebou aj vymeniť, skontrolovať a pomôcť si. V štvrtom kole predstavilo každé družstvo vybrané slovenské príslovie a ostatní súťažiaci dané príslovie hádali. Súťaž tak bola nielen o vedomostiach, ale najmä o zábave,“ rozpráva pre Pravdu tlačová referentka mestského úradu Mgr. Lenka Šitárová.

V rámci súťaže nechýbala ani bonusová úloha, v ktorej mali seniori doplniť chýbajúcu štvrtú slohu známej piesne „A od Prešova“.

Pieseň „A od Prešova“ má aj štvrtú slohu

Mestskému úradu v Prešove sa podarilo osloviť všetky organizácie, ktoré sa na jeho území združujú a organizujú činnosti pre seniorov. O úspechu podujatia svedčí aj skutočnosť, že sa naň prihlásilo celkovo 17 organizácií, pričom každá z nich tvorila jedno družstvo. Víťazom sa napokon stalo družstvo z Denného stacionára Opál so 108 bodmi z celkového počtu 130.

O tom, že starším obyvateľom Prešova sa preverovanie vedomostí zapáčilo, potvrdzuje aj ich nadšenie pri meraní síl v rámci súťaže. Seniori však vnímali súťaž ako zábavu a možnosť spoločne sa stretnúť a tímovo si zasúťažiť. „Niektoré družstvá boli prekvapené, že aj napriek dobrým vedomostiam nepoznajú niektoré príslovia či porekadlá, alebo že tak často spievaná pieseň „A od Prešova…“ má aj štvrtú slohu, ktorú väčšina nepoznala. Po vyhodnotení výsledkov však dostali všetci zúčastnení sladkú odmenu a odchádzali s úsmevom, že strávili príjemné dopoludnie,“ pokračuje Lenka Šitárová.

Pri príležitosti udelenia mestských výsad

Privilegia Regalia Fragopoliensia boli 28. januára 1299 udelené posledným kráľom z Arpádovskej dynastie, Ondrejom III. Kráľovské práva Prešova zaručovali mestu výsadné postavenie medzi okolitými obcami. Obyvatelia mesta už viac neboli povinní odvádzať dane a iné naturálne dávky zemepánom. Rovnako boli vyňatí aj spod súdnej právomoci kapitána Šarišského hradu, ktorý rozhodoval v súdnych sporoch medzi obyvateľmi Šariša. Ochrancom mesta sa stal sám panovník. Obyvatelia mesta mali právo na vytvorenie vlastného súdu, na ktorom mohli sami rozhodovať o vlastných sporoch. Rovnako aj voľba prvého občana mesta, starostu, už bola v kompetencii mešťanov a nie cudzích zemepánov.

Čakajú na módnu prehliadku seniorov

V novembri sa pri príležitosti 720. výročia udelenia mestských výsad pripravuje kultúrny program, na ktorom vystúpia seniori z rôznych organizácií, ktorí aktivizujú seniorov na území mesta. Seniori vystúpia s programom, ktorí si sami zvolia. „Majú možnosť vystúpiť s piesňami, básňami, divadelným predstavením, ale dokonca napríklad aj s módnou prehliadkou, takže sa radi necháme prekvapiť,“ prezrádza s úsmevom Lenka Šitárová z Mestského úradu v Prešove, ktorý sa môže právom pochváliť aj organizovaním ďalších zaujímavých podujatí pre ľudí vo vyššom veku.

Každoročne preto v ponuke mesta nechýba kultúrny program k Medzinárodnému dňu žien, súťaž vo varení halušiek, Deň matiek, Vianoce pre seniorov, ale i nevšedné aktivity v podobe bowlingu či Senior diskotéky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #pamäť #Prešov #aktívny senior