V meste Medzilaborce možno otvoria múzeum slivovice

Najväčšia zberateľka tohto druhu destilátu na Slovensku Anna Fecáková pre Pravdu prezradila, či bude skutočne v blízkej budúcnosti konkurovať miestnemu chrámu umenia, Múzeu moderného umenia Andyho Warhola.

02.06.2019 06:00
Anna Fecáková, slivovica Foto:
Anna Fecáková je držiteľka slovenského rekordu za najväčší počet fliaš rôznych druhov slivovice na Slovensku.
debata (3)

Päťdesiatdeväťročná rodáčka z obce Habura sa už približne pätnásť rokov venuje zvláštnej záľube. V izbe s rozlohou tridsať metrov štvorcových si za pomoci „prispievateľov“ nazhromaždila rekordných 450 fliaš rôznych druhov slivovíc. K zaujímavej zbierke obľúbeného slovenského alkoholického nápoja sa dostala viac menej náhodou.

„Bola to veľmi veľká náhoda. V roku 2004 sme rekonštruovali starorodičovský dom, na ktorom nám pomáhala partia Poliakov. Pripili sme si na zdravie slivovicou. Zopár fliaš sme si tak nasledujúce ráno doviezli z pálenice vo Svidníku,“ rozpráva o začiatkoch netradičného „koníčka“.

Niektoré z fliaš symbolicky darovala robotníkom a len jednu si nechala na polici v kuchyni. „A ako postupne prichádzali návštevníci do nášho domu pozrieť sa na to, ako sme sa zabývali, tak prinášali ďalšie a ďalšie fľaše. Neviem ani ako, ale počas troch mesiacov sa u nás zaplnila polička so slivovicami. Vtedy som si povedala, že sa budem venovať tejto záľube.“

V roku 2016 vlastnila 370 fliaš slivovice,... Foto: archív Anny Fecákovej
Anna Fecáková, slivovica V roku 2016 vlastnila 370 fliaš slivovice, zbierka sa v priebehu dvoch rokov rozrástla približne o ďalšiu stovku.

Rekordný počet slivovíc

Zo súčasného počtu 450 fliaš, ktoré majú objem od troch decilitrov do dvoch litrov, pochádzajú viaceré zo sedemnástich krajín, a to napríklad zo susedných štátov, ale i Talianska, Francúzska, Nemecka, Albánska, Srbska, Slovinska či Švédska. Úplne prvá slivovica, ktorú dostala do daru, sa nazývala Makovická a Anna Fecáková ju vlastní dodnes.

Na otázku, či dáva hosťom „okoštovať“ niektorú z fliaš zo svojej zbierky s úsmevom rozpráva: „Nemala by som to prezrádzať. Stáva sa však, že niekedy dostaneme aj dve či tri rovnaké fľaše. Tvárim sa, že ich nemám. Niekedy však ponúknem aj z tých odložených, no veľmi zriedkavo. Prosto, chránim si ich. Pre mňa sú to unikáty.“

Spomínanú zbierku tvoria väčšinou fľaše s obsahom 40 % alkoholu, ďalšie vzácnejšie sú takzvané päťdesiat dvojky a rodáčka z obce Habura sa pýši aj najsilnejšou 72 % slivovicou. „Päťdesiat dvojka je tá najlepšia slivovica. Je čistá a zdravá. Vysvetľovali mi to páni, ktorí sa zaoberajú degustáciou. Má svoju silu a typickú chuť.“

Na zbierku slivovíc má hrdá majiteľka vyčlenenú... Foto: archív Anny Fecákovej
Anna Fecáková,slivovica Na zbierku slivovíc má hrdá majiteľka vyčlenenú celú izbu v dome v obci Habura. Plánuje otvoriť múzeum.

Izba už nestačí, múzeum bude

Na takýto počet exemplárov tohto tradičného alkoholu čoskoro nebude kapacitne postačovať ani spomínaná izba v prestavanom dome. Anna Fecáková sa však snaží tento problém vyriešiť iným spôsobom. „Mám taký sen a neviem, či to môžem prezradiť. Ale, keď sa sny povedia, tak sa asi aj splnia. Chcela by som zriadiť nejaké múzeum, alebo taký gazdovský dvor so slivovicou. Mám predstavu, ako by to mohlo vyzerať. Také dedinské, založené na tradícii, na výrobe slivovice, na našich riekankách o slivovici, o prípitkoch,“ vysvetľuje.

Ideálnym miestom na zriadenie múzea slivovice sa zatiaľ javí byt v budove, v ktorej sídli aj Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Vchod by bol len z opačnej strany. „Už to mám rozbehnuté, ale mestskí poslanci akosi nechcú zasadať," pousmeje sa. "Verím, že to bude reálne. Ľudia by sa potešili a možno len zo zvedavosti by sa išli pozrieť. Túto zbierku vnímajú ako takú neuveriteľnú, berú to ako niečo nadprirodzené,“ uzatvára majiteľka najväčšej zbierky slivovíc na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #slivovica #Medzilaborce