Toto sú výhody cyklistiky pre seniorov

Šport, ktorý ľuďom vo vyššom veku nemusí byť úplne cudzí. Cyklistika má za sebou čoraz viac nadšencov aj z radov seniorov. Dôvod? Za relatívne krátky čas a nižšiu mieru námahy dokáže pomáhať zlepšovať zdravie kardiovaskulárneho systému a kĺbov.

17.05.2019 12:00
cyklisti, bicykel, seniori, pohyb, rekreácia,... Foto:
S bicyklovaním to na začiatok netreba preháňať. Vyberte si trasu, ktorá nie je namáhavá.
debata (1)

Viaceré štúdie ukazujú, že cyklistika dokáže skutočne spomaľovať starnutie. Vo vyššom veku dochádza k postupnej strate svalovej hmoty, čo súvisí so znižovaním miery pohyblivosti. Rovnako klesá aj kapacita pľúc, telo sa postupne oslabuje a je náchylné na ochorenia.

Magazín Guardian zverejnil zaujímavý výskum. Zameral sa na skúmanie dvoch skupín ľudí. Prvou boli cyklisti vo veku 55 – 79 rokov a tou druhou zdraví dospelí, ktorí sa príliš nezaoberali cvičením. Výsledky štúdie priniesli zaujímavé výsledky. I napriek tomu, že cyklisti patrili k tým starším generáciám, dochádzalo u nich k pomalšiemu poklesu svalovej hmoty, než je to pri neaktívnej skupine ľudí.

Prekvitali aj mozgové funkcie

Nejde však o jediný experiment zameraný na pozitívny vplyv cyklistiky na zdravie seniorov. Vedci sa tiež zamerali na účastníkov, ktorí podstupovali rôzne druhy tréningov. Príjemnou správou bolo to, že najlepšie výsledky v poklese zdravia svalových buniek zaznamenali zo všetkých skupín práve cyklisti.

Ďalší výskum v roku 2017 potvrdil, že ľudia, ktorí sa pravidelne venujú cyklistike majú nižšiu pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia a rakovinu. Na svoje si v prípade tohto športu príde aj mozog. Zlepšujú sa kognitívne funkcie, vrátane pamäti a koncentrácie. Na vycibrenie týchto schopností postačilo tridsať minút pravidelného tréningu na stacionárnom bicykli. Ľudia, ktorí sa zúčastnili na tomto výskume mali lepšiu schopnosť sústrediť sa, pamätať si veci. Rovnako boli schopní rýchlejšie myslieť a pomalšie zabúdať.

S bicyklom rastie chuť do života

Aeróbne cvičenie v podobe cyklistiky môže u starších ľudí zvyšovať tiež aktivitu bielej a sivej mozgovej hmoty, a to najmä v tých centrách, ktoré sú zodpovedné za riadiace funkcie a pamäť. Podľa vedcov, biela hmota je dôležitá najmä na spájanie rôznych oblastí mozgu, sivá zase uľahčuje komunikáciu medzi jednotlivými nervovými bunkami. Tento proces tak uľahčuje učenie a celkovo spracovávanie informácií. A aby toho nebolo málo, cyklistikou je možné zabrániť celkovému poklesu mozgovej aktivity, nakoľko pri spomínanej činnosti dochádza k zvýšeniu hladín takzvaného neurotrofického faktoru, ktorý pomáha chrániť mozog pred poškodením.

Skromnejšie začiatky, lepšie výsledky

Pre seniorov začiatočníkov postačí na úvod používanie elektrického bicykla, ktorý pomáha uľahčiť tréning, napríklad pri športovaní v náročnejšom teréne. Netreba však zabúdať ani na skutočnosť, že cyklistika nemusí byť iba individuálnym športom, ale aj skvelým spôsobom na socializáciu. Vedci zistili, že začleňovanie sa do spoločnosti pomáha oddialiť rozvoj Alzheimerovej choroby, znižuje sa tiež výskyt depresií a úzkostí.

S bicyklovaním to na začiatok netreba preháňať. Vyberte si trasu, ktorá nie je namáhavá, napríklad cesta nevedie príliš do kopca. Vzdialenosť a rýchlosť sa pridávajú postupne tak, ako rastie fyzická sila a kondícia. Odmenou za pravidelné bicyklovanie je okrem ochrany srdca a mozgu aj znižovanie cholesterolu, posilnenie kĺbov, šliach a predĺženie života.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bicykel #cyklistika #kardiovaskulárny systém #cyklochodník #cyklistická trasa