Aj vo vyššom veku si doprajte viac sexu

Menej energie, strata libida, či nedostatok túžby. Aj týmto problémom, ktoré oberajú starších ľudí o pôžitok zo sexu, môže byť koniec. Chuť na milovanie zvýšia jednoducho dostupné potraviny. Jahody, čokoláda, ale aj orechy. Nesú pritom tajomný názov – afrodiziaká.

04.05.2019 09:52
Tri najväčšie sex lapsusy žien Foto:
Konzumácia afrodiziák nie je tabu ani u ľudí vo vyššom veku.
debata

Názov podľa bohyne vášne

Afrodiziakum je prírodný alebo umelý prostriedok na zvýšenie sexuálneho vzrušenia a túžby. Súbor chemických zlúčenín vyvoláva v tele príjemné pocity, navodzuje intímnu atmosféru a zlepšuje potešenie zo sexu. Ich konzumácia nie je tabu ani u ľudí vo vyššom veku. Netreba pritom siahať na iné známe a drahé spôsoby povzbudenia libida, ako sú napríklad ustrice či šumivé víno. Príroda ponúka iné, lacnejšie a rovnako chutné zdroje podpory sexuálnej vášne.

Mimochodom, slovo afrodiziakum je odvodené od mena bohyne Afrodity, ktorá sa zrodila z morskej peny na Ostrove Cyprus. Gréci tejto bohyni krásy, lásky, vášne, ale aj rozkoše zasvätili ružu, jablko, ale aj zvieratá, ako napríklad holubicu či delfína.

Horká čokoláda je zázrak

Nápoj z kakaa milovali sukničkár Casanova i najznámejší francúzsky panovník Ľudovít XIV. A niet sa čomu čudovať. Horúci čokoládový nápoj, ale i samotná horká čokoláda, ktorá získala svoju tuhú podobu až neskôr, obsahuje vyše tristo chemických zlúčenín, ktoré povzbudzujú ľudské telo k chuti na intímne strávené chvíle.

Najdôležitejšou zložkou je samozrejme kakaový prášok, ktorý sa okrem vitamínu A, B a C pýši aj širokou škálou minerálnych látok. Nechýba medzi nimi zinok na podporu tvorbu spermií a mužského pohlavného hormónu testosterónu. Bohato zastúpené sú aj železo, horčík, fosfor, draslík, ale i vápnik. Spomínané vitamíny a minerálne látky zohrávajú dôležitú úlohu pri navodzovaní chuti do sexu, ale tú kľúčovú majú v rukách látky teobromín a kofeín, ktoré povzbudzujú centrálny nervový systém.

Potešia telo i myseľ

Jahodová sezóna klope na dvere. A veru, treba si ich dopriať plnými hrsťami. Červené, zmyselne voňajúce plody chutného záhradného ovocia pochádzajú z Francúzska a s obľubou sa pestujú vo všetkých teplých a miernych klimatických oblastiach. Kombinujú sa so šumivým vínom, na zlepšenie jeho chuti. Na samotných jahodách sa oceňuje najmä vysoký obsah spomínaného stopového prvku zinku.

Zázračné účinky má nielen na mužov, ale právom si ho pochvaľujú aj dámy, ktoré vďaka nemu dokážu lepšie prežívať sexuálne vzrušenie. Pozor si treba dávať pri kombinácii jahôd s prílišnými dávkami šľahačky, cukru či mlieka. Cukor obsiahnutý v týchto potravinách môže mať na sex opačné, potláčajúce účinky.

A čo tak si dopriať mandle?

Orechom nepochybne kraľujú mandle, a to najmä pre vysoký obsah vitamínu E, ktorý má právom označenie vitamín mladosti. Vitamín E pôsobí v ľudskom tele ako silný antioxidant, zlepšuje regeneráciu tkanív, povzbudzuje pohlavné orgány a celkovo revitalizuje organizmus. U mužov podporuje erekciu a chvália si ho aj samotné dámy.

K výborným zdrojom tejto mikroživiny patria nielen mandle, ale aj iné druhy orechov, ako napríklad vlašské, pistácie či kešu orechy. Používať by sa však mali nepražené a nesolené orechy, pretože pridaný tuk na smaženie zhoršuje priechodnosť ciev a soľ zase riziko vysokého krvného tlaku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #libido #afrodiziakum #nechuť na sex