Univerzita tretieho veku: Seniori obľubujú angličtinu a informatiku

Štúdium vo vyššom veku? Žiaden problém. Univerzita tretieho veku vo Zvolene sa môže právom pýšiť vyše dvomi tisíckami úspešných absolventov, pričom len v tomto roku si vzdelanie dopĺňa približne päťsto seniorov.

05.02.2019 12:00
Univerzita tretieho veku vo Zvolene Foto:
Univerzita tretieho veku vo Zvolene sa teší stále novým študentom z radov seniorov. Na škole promovalo spolu už vyše dvetisíc študentov.
debata

Ak uvažujete o získavaní vedomostí a v neposlednom rade aj o zoznámenie sa s novými ľuďmi v dôchodcovskom veku, možno je čas zasadnúť si znova do školských lavíc. O štúdiu na Univerzite tretieho veku vo Zvolene sme sa zhovárali s vedúcim Centra ďalšieho vzdelávania Technickej univerzity vo Zvolene Mgr. Ing. Erikom Seleckým, PhD.

Aké sú podmienky prijatia študentov seniorov na Univerzitu tretieho veku? Je potrebné predchádzajúce vzdelanie?

Podmienka stredoškolského vzdelávania vychádza z historických aspektov, kde by mal byť študent univerzity aj s maturitou. V dnešnej dobe väčšina univerzít tretieho veku na Slovensku od tejto požiadavky upustila a aj my vo Zvolene. Prijímacie skúšky sa nerobia, študenti vypíšu prihlášku v máji, júni elektronicky, alebo telefonicky. Následne im ponúkame študijné odbory na nasledujúci akademický rok. Keďže pôsobíme v Banskobystrickom samosprávnom kraji, tak aj 95 % našich študentov pochádza z tohto kraja. Ale keďže si robíme pravidelne na konci štúdia dotazník, tak môžem zodpovedne povedať, že na našej univerzite máme zastúpené všetky samosprávne kraje vrátane Bratislavy.

Ako sa uskutočňuje samotné vyučovanie, ako dlho trvá? Sú po jeho skončení aj nejaké skúšky?

Univerzity tretieho veku nie sú len o vysedávaní v laviciach, ale aj o pohybových aktivitách, exkurziách, tvorivých dielňach a iných aktivitách. U nás sa študuje dva roky. Po skončení majú absolventi slávnostnú promóciu. Ak majú byť pripustení na promóciu, musia spĺňať určité podmienky a jednou z nich je úspešné ukončenie štúdia. Ukončenie si každý garant stanovuje individuálne, ale môže to byť formou testu, písomnej práce, ale aj diskusie.

Z ktorých odborov si môžu študenti vyberať a ktoré z nich seniori uprednostňujú?

Na Univerzite tretieho veku vo Zvolene sa sústreďujeme najmä na záujem študentov. Sledujeme, samozrejme, aj trendy na Slovensku a v Európe, o čo starší študenti majú záujem. Študenti aj sami môžu prísť s iniciatívou a povedať, čo by chceli študovať. Stávajú sa nám aj prípady, že prídu lektori s vlastnou iniciatívou, čo by chceli prednášať na univerzite. V tom prípade spravíme bezplatnú prednášku a uvidíme reálny záujem. Najväčší záujem je o jazyky, najmä anglický a o počítačové odbory. Ďalej nasleduje psychológia, záhradníctvo, huby, právo a ďalšie.

Ak porovnávate študentov seniorov s mladšími študentmi, ako by ste ich opísali?

Základný rozdiel medzi študentom seniorom a študentom na vysokej škole je v tom, že keď si senior za prednášky zaplatí, tak požaduje kvalitu. Keď mu odpadne prednáška, tak je nešťastný. Keď odpadne prednáška študentovi na vysokej škole, tak je rád.

Prečo je dôležitý tento druh vzdelávania pre starších ľudí?

Nechcem hovoriť, že naše aktivity sú dôležité, niekto povie, že sú dôležité diaľnice, niekto zdravotníctvo, niekto kultúra. Starší ľudia by mali prežiť plnohodnotný život aj na dôchodku. Univerzity tretieho veku na slovenských vysokých školách sú zárukou kvalitného vzdelávania vo veľmi dobrom priestorovom zabezpečení s kvalitnými lektormi. Nechcem hovoriť za všetkých kolegov na Slovensku, ale viem povedať, že sú to ľudia oddaní tejto práci a veľmi slabo finančne ohodnotení. Verím, že aj ich prácu si všimne ministerstvo školstva, alebo ministerstvo sociálnych vecí a tieto aktivity podporí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Technická univerzita vo Zvolene #univerzita tertieho veku