Máte radi vodu? Skúste plávať v zime, otužovanie pomáha aj seniorom

Kúpanie v ľadovej vode každoročne patrí medzi tradičné vianočné akcie. Otužilci sa stretávajú na Štedrý deň, Štefana, Silvestra, Nový rok. Aj keď ich niekto považuje za bláznov, otužovanie je zdraviu veľmi prospešné a možno ho praktizovať v každom veku. V posledných rokoch naberá na popularite medzi všetkými vekovými kategóriami.

28.12.2018 06:00
zima, plavci, otužilci, Jenisej, Sibír Foto: ,
Členovia ruského zimného plaveckého klubu kráčajú popri rieke Jenisej - pri Krasnojarsku na Sibíri bolo mínus 8 stupňov Celzia.
debata
Najmladšou otužilkyňou na Slovensku je pravdepodobne desaťročná Nina Sobotková z Trnavy, ktorá sa kúpe v ľadových vodách už tri roky spolu s otcom a bratom. Vhodné je však aj pre seniorov. Na poslednom štefanskom zraze ľadových medveďov pri Piešťanoch bol najstarším účastníkom 78-ročný Piešťanec Jozef Klieštenec. Nedávno sa na Zelenej vode pri Bratislave plával v trojstupňovej vode jeho kolega – senior, no ešte o sedem rokov starší.

Otužovanie prospieva zdraviu. I keď sa nedá povedať, že otužilci – ľadoví medvedi nebývajú chodí. Aj ich postihne chrípka či nádcha, trvá však veľmi krátko. Vo všeobecnosti sú v oveľa lepšej kondícii, odolnejší voči stresu či alergiám. Skrátka – cítia sa dobre.

Počet priaznivcov kúpania sa v ľadovej vode z roka na rok rastie. Napríklad na tohtoročnom 27. ročníku Štefanského kúpania otužilcov vo Váhu v Piešťanoch sa zišlo stosedem ľudí, čo je podľa organizátora akcie Martina Vala jedna z najvyšších účastí v histórii podujatia.

Na podobnom podujatí v Banskej Bystrici sa zišli tiež ďalšie desiatky priaznivcov ľadového kúpania.

Otužilci si tradične pred vstupom do vody zaspievajú svoju otužileckú hymnu a rozcvičia sa. Potom plávajú, ako sa kto cíti. V ľadovej vode by však určite nemali zostávať dlhšie ako 20 minút. Za prvú výkonnostnú triedu, ľadovú vodu, sa podľa Martina Vala považuje voda od štyroch do nula stupňov.

Zimní plavci sa zväčša kúpu v čiapkach, pretože cez hlavu je najväčší únik tepla. Chránia si aj ruky, špeciálnymi rukavicami.

Stať sa ľadovým medveďom je pomerne jednoduché. Stačí sa neprestať kúpať, keď sa po lete vonku ochladí. Samozrejme, treba na to aj prípravu doma, v podobe studenej sprchy. Ako pri každom športe, aj tu treba byť opatrný, a prihliadať na to, ako sa momentálne človek cíti. Jednou zo zásad je, nechodiť sa kúpať osamote. Ľudia nablízku by mali rozpoznať znaky podchladenia a pomôcť, ak by niekto dostal kŕč či nebodaj infarkt. Občas sa stane, že telu v chlade začne chýbať cukor, ktorý treba rýchlo doplniť.

Každý, kto sa na otužovanie dal, ho jednoznačne odporúča. „Aj keď sa tam človeku niekedy nechce, ten pocit, ktorý má potom, sa nedá opísať. Uvoľní sa obrovské množstvo endorfínov, človek sa cíti ohromne šťastný. Naozaj, neopísateľný pocit, na nezaplatenie,“ vyjadril sa nedávno pre portál ahojmama.sk jeden z Trnavských Bílích medveďov, Roman Sobotka, otec spomínanej 10-ročnej Niny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #seniori #otužovanie #ľadoví medvedi