Vianočné trhy v Stropkove sú s recyklovateľnými obalmi

V poradí 12. ročník dvojdňových remeselných vianočných trhov v Stropkove prihliada na ochranu prírody. Používať sa na nich majú len obaly na jedlo a nápoje z recyklovateľných materiálov.

20.12.2018 11:21
vianočné trhy bratislava Foto:
Ilustračné foto.
debata

Trhy prebiehajú dnes a zajtra. V meste je o nich z roka na rok väčší záujem. „Predpokladáme, že v tomto roku budeme mať plné námestie stánkov i nakupujúcich. V ponuke bude typický vianočný tovar ako med, ľudovoumelecké výrobky, tkané koberce, keramika, sviečky, vianočné ozdoby, výrobky z kožušiny, čiapky, šály, rukavice, háčkované výrobky, ručne robená čokoláda, tradičné rodinné bylinkové produkty, ručne vyrezávané sviečky a rôzne iné remeselné výrobky vhodné ako darčeky,“ priblížil vedúci odboru školstva a kultúry Mestského úradu v Stropkove Tibor Kubička.

Nádych dobročinnosti má predaj výrobkov klientov tamojšieho domova sociálnych služieb, Nového Domova seniorov a Domu detí Božieho milosrdenstva. Počas obidvoch dní sa koná verejná zbierka pre deti z Detského domova vo Svidníku zameraná na zachované oblečenie, obuv, hračky, elektroniku, školské či športové potreby.

„Všetkých predajcov sme upozornili, že v tomto roku od nich budeme vyžadovať používanie biologicky rozložiteľných, ideálne kompostovateľných nádob na jedlo a nápoje,“ uviedol Kubička.

Na námestí sú rozmiestnené označené odpadové nádoby určené práve na tento druh odpadu. „Ide o pilotný projekt s cieľom zanalyzovať jeho prínos i uvedenie do praxe. Predajcov zatiaľ v prípade jeho nedodržania nebudeme sankcionovať,“ doplnil vedúci odboru školstva. Samospráva však plánuje toto opatrenie v budúcnosti rozšíriť aj na ďalšie masové podujatia organizované v Stropkove a účasť predajcov na nich podmieniť používaním ekologických obalov.

Počas obidvoch dní je naplánovaný bohatý kultúrny program. Vo štvrtok sa predstavia žiaci cirkevnej základnej školy a oboch stropkovských umeleckých škôl, vystúpi aj miešaný spevácky zbor Karmel a zbor sv. Cyrila a Metoda. V piatok vystúpi folklórna skupina Brežinky z Mestiska a hudobná skupina Stropkoviani.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #seniori #ekológia #vianočné trhy #Stropkov