V Rákociho paláci ožije vianočná mágia

Návštevníci Krajského múzea v Prešove majú možnosť znovuobjaviť staré vianočné zvyky. Dozvedia sa napríklad aj to, ako si v minulosti slobodné dievčatá veštili svoj osud či manžela, alebo ako si hospodári chránili majetok pred bosorkami.

19.12.2018 10:00
bosorky, čarodejnice, Foto:
Bosorky na Trenčianskom hrade. Ilustračné foto.
debata
Podujatie sa uskutoční v stredu 19. decembra v rámci tradičného cyklu Čaj o piatej u Rákociho. Vianoce v tradičnej kultúre kresťanského sveta predstavujú najväčšie sviatky v roku. Sústredilo sa do nich široké spektrum obyčajových prejavov zameraných na prosperitu hospodárstva, rodiny a jej členov. „Korene siahajú ďaleko do predkresťanského obdobia a spájajú sa s oslavami zimného slnovratu. Predkresťanské formy späté s roľnícko-pastierskou kultúrou vidieka sa postupne prekrývajú s kresťanskými prvkami osláv sviatku narodenia Ježiša Krista,“ prezradila etnografka Krajského múzea v Prešove Michaela Dvoekonko.

V tomto období mal takmer každý deň symbolický význam, počas ktorého sa mali alebo, naopak, nesmeli vykonávať určité úkony a činnosti. „Bolo to obdobie zahalené rúškom tajomnosti a magickosti, čas, keď získavali moc neznáme a strašidelné sily. Príznačná bola zvýšená aktivita nadprirodzených síl, s čím sa spájali rôzne povery a magické praktiky,“ uviedla Dvoekonko. Čarovanie a veštenie, rôzne zákazy a príkazy mali podľa nej zabezpečiť ochranu pred týmito silami, ochrániť rodinu a hospodárstvo. Rôznym predmetom a úkonom sa pripisovala moc, ktorá mala zabezpečiť prosperitu hospodárstva, bohatstvo a hojnosť v nasledujúcom roku. „Veľké množstvo magických praktík sa týkalo ľúbostnej mágie a bolo spojených s predpovedaním budúcnosti najmä mladých slobodných dievčat,“ dodala.

Neodmysliteľnou súčasťou vianočného obdobia bolo ľudové divadlo vo forme obchôdzok jasličkárov či betlehemošov. V rozmanitých maskách so spevom, hudbou, satirickými gestami a posmeškami chodili od domu k domu a zabávali ľudí. Táto tradícia má v našom prostredí pevné korene a je živá aj v súčasnosti, aj keď už nemá magický podtext.

Podujatie pod názvom Prišli ku Vám vinšovníci obohatí prednáška Mikuláša Mušinku, ktorý svoje rozprávanie obohatí o poznatky z vlastného terénneho výskumu. Akcia sa uskutoční v stredu 19. decembra o 17. hodine v Rákociho paláci.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #múzeum #seniori #Vianoce #zvyky