Múzeum vystavuje unikátne Warholove diela o atentáte na Kennedyho

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach sa pýši novými dielami slávneho umelca. Do zbierky získalo11 originálov, ktoré zobrazujú atentát na amerického prezidenta J. F. Kennedyho. Múzeu ho na dobu neurčitú zapožičal súkromný zberateľ.

17.12.2018 09:43
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v... Foto: ,
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.
debata
Kompletné portfólio s názvom Flash je séria jedenástich obrazov zo 60. rokov. „Zachytáva tri dni po atentáte na prezidenta Kennedyho. Andyho nezaujal ani tak samotný atentát, ale mediálne šialenstvo, ktoré sa následne spustilo,“ uviedol pre novinárov riaditeľ múzea Martin Cubjak. Warhola totiž fascinovala „všadeprítomná emocionálna sila médií“. Na Slovensku diela vystavujú po prvý raz.

Andy Warhol v nich preskúmal tento verejný atentát. „Pretože Američania sa s týmito emočne nabitými obrazmi stretávali takmer celodenne. Najskôr usmiaty Kennedy s manželkou v Dallase tesne pred výstrelom, potom Lee Harvey Oswald na policajnej stanici v Dallase, Oswaldova puška či známe výroky v agentúrnych správach – aj tieto situácie zachytil Warhol vo svojom portfóliu,“ priblížil riaditeľ s tým, že je Warholovým unikátnym vizuálnym dokumentom jednej z najsledovanejších udalostí 20. storočia.

V múzeu sprístupnili aj portfólio Flowers od Keitha Haringa, ktorý bol osobným priateľom Warhola. Je jedným z prvých, ktorý v newyorskom metre tvoril svoje grafity, čím sa dostal do povedomia širokej verejnosti. Spomínané portfólio je jedno z jeho posledných pred jeho smrťou. Obsahuje päť diel.

„V obrazoch prepojil tému kvetov, ktoré sú symbolom jemnosti a krásy s úzkosťou, strachom, vedomím človeka, ktorý vie, že jeho život sa kráti a zomrie v mladom veku. Môžeme vidieť roztečené farby, ich kontrasty, ktoré sa navzájom bijú, tiež nervózne vyplnené biele miesta,“ vysvetlil Cubjak s tým, že predstavujú spleť emócií, ktoré umelec prežíval.

Diela majú na Slovensku tiež svoju výstavnú premiéru a pochádzajú rovnako zo zbierok súkromnej osoby. Nejde ale o prvé obrazy Keitha Haringa v múzeu. Niekoľko ich totiž návštevník nájde v stálej expozícii Pop-art vs. Street-art.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #seniori #Múzeum A. Warhola #atentát na Kennedyho