Cítite sa bez energie? Možno vám chýba koenzým Q10

Ako sa môžete cítiť lepšie za pomoci stravy, sa dozviete na utorkovej prednáške pre seniorov. Témou je Koenzým Q10 a jeho funkcie v ľudskom organizme.

09.12.2018 10:00
prechádzka, dôchodca, seniori Foto:
Ilustračné foto.
debata

O tom, ako pomáha pri podpore zdravia a pri zvyšovaní kvality života, porozpráva na prednáške profesorka Anna Gvozdjáková. Zároveň poskytne tipy, ako bojovať s únavou, chorobami a stratou energie.

Koenzým Q10 je zásadnou zložku celého radu fyziologických procesov, podporuje imunitu organizmu a dodáva energiu do buniek. Súčasne zabraňuje voľným radikálom napádať a poškodzovať bunky a stáva sa tak účinným štítom proti vzniku rôznych ochorení.

V seniorskom veku ľudský organizmus prestáva túto látku vytvárať. Ak už je deficit koenzýmu vyšší ako 75 %, spôsobuje vážne problémy so zdravím.

Pozitívne účinky Q10 na ľudské zdravie sú vedecky podložené. Je súčasťou liečby pri chronickom zlyhávaní srdca, hypertenzii, diabete 2. typu, či mitochondriálnych poruchách.

Je súčasťou viacerých potravín, nájdeme ho predovšetkým v zelenine ako brokolica, špenát, kukurica, ale aj v rôznych druhoch orechov a semien, mäsa a rýb. Ak ho v prijímanej strave nie je dostatok, sú tu ešte umelé vitamíny.

Prenáška profesorky Gvozdjákovej o dôležitom koenzýme Q10, a o tom, ako pomáha pri podpore zdravia v seniorskom veku, bude v utorok 11. decembra o štvrť na štyri v Dome Domu Quo Vadis na Hurbanovom námestí v Bratislave. Organizuje ju nezisková organizácia Stále dobrí, ktorá chce pomôcť seniorom tráviť aktívne penziu. Vstup je zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #voľný čas #seniori #prednáška #Q10