V Šúrovciach majú adventný veniec veľkosti kruhového objazdu

Nezvyčajný adventný veniec vyrobili v Šúrovciach pri Trnave - a to z kruhového objazdu. Vytvorili ho miestni poslanci a dobrovoľníci. Včera ho slávnostne požehnal farár.

03.12.2018 13:42
advent, Vianoce, Erfurt, Nemecko Foto: ,
Adventný veniec pred Mariendomom (Katedrálou Panny Márie) v Erfurte. Tamojší adventný trh patrí medzi najkrajšie v celej krajine.
debata

Obvod adventného venca meria podľa starostky Žanety Gogolovej približne osemnásť metrov. Zhotovený je z kovovej konštrukcie, ku ktorej je pripevnená čečina. Nechýbajú na ňom ani veľké červené sviece, ku ktorým je privedená elektrická energia a bude ich možné počas adventu postupne rozsvecovať. Starostka prezradila, že sviece sú zhotovené z vodovodného potrubia. Vodiči, ktorí prechádzajú kruhovou križovatkou, adventný veniec určite neprehliadnu.

Šúrovce majú kruhový objazd už od roku 2004, v tom čase to bola zrejme prvá takto riešená dedinská križovatka na Slovensku. Adventný veniec v jej strede prvýkrát umiestnili pred piatimi rokmi, vtedy išlo o súkromnú aktivitu. Keďže potom už adventný veniec viackrát chýbal a ľudia sa naň pýtali, v tomto roku ho vytvorila s pomocou dobrovoľníkov obec.

Adventný veniec so štyrmi sviecami je symbolom adventného obdobia, ktoré trvá štyri týždne. Sviece sa postupne zapaľujú počas štyroch adventných nedieľ až do Vianoc. Štvortýždňové obdobie adventu je pre veriacich najmä časom duchovnej prípravy a pokánia pred slávením Vianoc, radostnej spomienky na narodenie Pána. V tomto období sa veriaci v katolíckych, evanjelických a ďalších kresťanských chrámoch schádzajú k modlitbám a zamysleniam, konajú sa v nich aj mnohé adventné koncerty.
debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #seniori #advent #veniec