Trnava je ekologická, Vianočné trhy má bez plastových pohárov

Stop plastom, chránime Zem. Vianočné trhy v centre Trnavy sú v tomto roku výrazne ekologickejšie ako v minulosti.

02.12.2018 09:00
Vianoce, vianočné trhy, advent, Bratislava,... Foto: ,
Vianočné trhy na Hlavnom námestí v Bratislave by sa mohli inšpirovať trnavským ekologickým prístupom tiež.
debata (2)

Zhruba 80 stánkov s vianočným tovarom, jedlom a nápojmi, tohto roku ponúka občerstvenie v ekologickom riade. Poháre, tanieriky, tácky, dokonca i príbory ni esú z oplastov, ale z kompostovateľného materiálu.

„Všetci predajcovia jedál a nápojov na priamu konzumáciu sú povinní používať kompostovateľný riad, vrátane príborov, tácok a pohárov. Dodržiavanie tejto povinnosti majú zakotvené v rozhodnutí na predaj počas Vianočných trhov a bude kontrolované,“ povedal hovorca trnavskej radnice Pavol Tomašovič. Nikto z predajcov podľa neho nemal k tejto povinnosti žiadne výhrady, aj keď kompostovateľné poháre sú o niečo drahšie ako klasické plastové.

Trhy na Trojičnom námestí a časti Hlavnej ulice potrvajú do 22. decembra. Súčasťou obľúbeného podujatia, ktoré má v tomto roku aj podtitul Advent v Trnave, je aj sprievodný kultúrny program. Návštevníkom Vianočných trhov priamo na Trojičnom námestí zaspievajú Adam Ďurica, Peter Lipa, skupina Funny Fellows a mnohí ďalší umelci.

Pravidelnou súčasťou predvianočného obdobia v Trnave bývajú aj Stredoveké adventné trhy na Námestí sv. Mikuláša. Počas víkendu od 14. do 16. decembra ponúknu v susedstve Baziliky sv. Mikuláša atraktívny návrat do dávnej minulosti, vrátane dobových jedál a nápojov.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #životné prostredie #ekológia #vianočné trhy #stop plastom