Ako žili baníci?

Tvrdú prácu baníkov, život v kolónii, banícke školstvo či trávenie voľného času. Toto všetko približujú unikátne dobové fotografie, písomnosti, ale aj predmety na najnovšej výstave Baníckeho múzea v Rožňave.

26.11.2018 10:00
baňa Nováky Foto: ,
Baňa Nováky. Ilustračné foto
debata
Výstavu Rožňava Baňa život a práca slávnostne otvoria v utorok o pol štvrtej popoludní. Pripravilo ju občianske združenie Medza v spolupráci s múzeom. Výstavou chcú ukázať výsledky výskumu venovaného vplyvu rozvinutého priemyslu na život v meste.

Mnohí dnešní ľudia z Rožňavy a okolia, ich príbuzní či známi pracovali alebo žili v oblasti Rožňava Baňa. Závod Železorudné bane Rožňava patril v 80. rokoch 20. storočia s počtom okolo 1200 pracovníkov k najväčším zamestnávateľom v regióne. Práca na Bani sa tak priamo či nepriamo dotýkala takmer všetkých obyvateľov mesta a blízkeho okolia, uviedla manažérka kultúry BM Erika Hermélyi Gecelovská.

Dodala, že výstava na pozadí historických faktov prostredníctvom množstva dobových fotografií, písomností, trojrozmerných predmetov a spomienok pamätníkov prináša informácie o rôznych oblastiach života v lokalite Rožňava Baňa. Okrem zbierok z vlastníctva múzea sú na nej aj predmety z archívov súkromných osôb, ktoré ešte neboli prezentované verejnosti. Návštevníci prostredníctvom historických fotografií budú môcť vidieť aj tie objekty Rožňava Bane, ktoré sú už dávnou minulosťou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rožňava #baníci #výstava #história