Výstava chce zblížiť mentálne postihnutých s verejnosťou

Ako vnímajú svet ľudia s mentálnym postihnutím? Priblížiť ich vnútro si za cieľ kladie nová výstava v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene.

25.11.2018 12:33
zvolen, zámok
Ilustračné foto.
debata

Svoje diela tam vystavuje 36 ľudí – dospelých aj detí z domovov sociálnych služieb, špeciálnych materských, základných a praktických škôl, miestnych združení, ale aj takých, ktorí žijú v domácom prostredí.

Hlavnou témou je motto V krajine snov.Ide predovšetkým o výtvarnú tvorbu mentálne postihnutých, ktorá približuje, ako vidia svet. Spôsoby, akými ho stvárňujú,odhaľujú zároveň aj ich vnútorný svet. Práve to by mohlo podľa organizátorov pomôcť prekonávať bariéry a hľadať porozumenie medzi ľuďmi s postihnutím a verejnosťou.

Výstavu s názvom Výtvarný salón 2018 sprístupnili v týchto dňoch a potrvá do 10. januára. O výstavnej kolekcii rozhodovala odborná porota v zložení výtvarníčka Tatiana Harachová, akademický maliar Juraj Šufliarsky a výtvarník Pavol Móza. K výstave bol vydaný plagát, leták a skladačka, ktoré navrhla grafická dizajnérka Zuzana Chmelová.

Zvolenské múzeum výstavu realizuje v spolupráci so Združením na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím a Domovom sociálnych služieb Symbia vo Zvolene. Združenie je celoslovenská mimovládna organizácia, ktorej cieľom je zabezpečovať dôstojné životné podmienky pre deti a dospelých s mentálnym postihnutím. Lesnícke a drevárske múzeum týmto projektom nadväzuje na dlhodobú spoluprácu a podporu hendikepovaných vo Zvolene.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #výtvarné umenie #integrácia #mentálne postihnutí