Slávny kaštieľ vo Svätom Antone čaká rekonštrukcia, najväčšia od jeho výstavby

Slávny poľovnícky kaštieľ vo Svätom Antone čaká v najbližších mesiacoch rekonštrukcia. Ministerstvo dá 3,2 milióna eur na úpravu vnútorných a vonkajších priestorov.

17.11.2018 10:00
Kaštieľ Svätý Anton, Antol Foto:
Kaštieľ Svätý Anton.
debata
Pribudne kaviareň, mobilné javisko, osvetlenie či sociálne zariadenia. „Projektová dokumentácia je hotová a preto predpokladáme začatie aj ukončenie rekonštrukcie v budúcom roku,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Cieľom rekonštrukcie je zároveň vytvoriť vhodné reprezentatívne priestory, ktoré poskytnú rôzne možnosti využitia. Vznikne tak možnosť realizovať v múzeu aj odborné konferencie či výchovno-vzdelávaciu činnosť.

Matečná uviedla, že plánovaná investícia do kaštieľa je najväčšou od jeho výstavby v roku 1750. „Múzeum sa síce každoročne teší mimoriadnemu záujmu verejnosti, no rekonštrukcia vybraných priestorov je žiaduca a finančne nákladná. Rekonštruovať budeme preto vnútorné i vonkajšie priestory. Poľovnícky kaštieľ patrí medzi skutočné skvosty svojho druhu v strednej Európe,“ dodala ministerka s tým, že vlani múzeum navštívilo rekordných takmer 48-tisíc turistov.

Každoročne tisíce návštevníkov zo Slovenska aj zo zahraničia obdivujú jedinečné umelecko-historické zbierky pôvodného kaštieľskeho mobiliáru a tiež celoslovenskú poľovnícku expozíciu prepojenú so svetom cez dynastiu Koháry-Coburg.

„Aby múzeum mohlo rozvíjať aj naďalej svoje aktivity a darilo sa mu prilákať viac našich i zahraničných turistov, je veľmi potrebná investícia na rozšírenie kvalitných služieb. Verím, že plánovanou rekonštrukciou ešte viac prispejeme k spokojnosti našich návštevníkov, ako aj šíreniu nášho dobrého mena,“ povedal riaditeľ Múzea vo Svätom Antone Marián Číž s tým, že obnovou sa upraví nádvorie kaštieľa, využijú sa atraktívne pivničné priestory a vybuduje sa potrebná čistička. Nemenej dôležitou bude podľa neho aj nová štýlová kaviarnička pre návštevníkov. Pripravovaná rekonštrukcia zasiahne v budúcom roku aj do prevádzky múzea, niektoré podujatia budú musieť obmedziť, prípadne zrušiť.

Múzeum vo Svätom Antone je celoslovenským poľovníckym múzeom, ktoré patrí do zriaďovateľskej kompetencie ministerstva pôdohospodárstva. Od roku 1985 je národnou kultúrnou pamiatkou.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #kaštiel #múzeum #Svätý Anton