Príbehy ľudí, ktorým pomohla charita, predstavia verejnosti

Sériu životných príbehov klientov, ktorým napriek prekážkam a ťažkému osudu dokázali pomôcť, predstaví Slovenská katolícka charita na výstave fotografií s názvom Z tmy na svetlo. Sedem inšpiratívnych príbehov premiérovo odhalia v prešovskom resocializačnom stredisku Domov Nádeje.

14.11.2018 06:00
týraná žena, násilie, bitka, zbitá, smúrok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Charita sa na Slovensku stará o vyše 23-tisíc klientov. Dlhoročné skúsenosti s ľuďmi sa teraz rozhodla priblížiť cez sedem skutočných životných príbehov. „Teší nás, že môžeme po prvýkrát v takejto forme verejnosti predstaviť príbehy bežných, no zároveň neobyčajných ľudí, ktorí zažili pád na úplne dno. Taký, ktorý si mnohí z nás ani nevieme predstaviť. Našli v sebe silu bojovať a túžiac po zmene sa rozhodli prijať našu pomocnú ruku,“ uviedol generálny sekretár charity Erich Hulman.

Každý z príbehov je reálny. Svedectvá klientov i pracovníkov spracovala charita nielen do textovej, ale aj vizuálnej podoby, pod taktovkou mladého fotografa Adama Khaleda. Ten napríklad na výstavu fotil aj Jána, abstinujúceho alkoholika a bývalého narkomana. Ján vydá svoje svedectvo aj osobne na otvorení výstavy. „Zúčastnení tak budú mať jedinečnú šancu vypočuť si silný príbeh o tom, ako sa mladý muž dostal z tmy na svetlo. Dnes pracuje a pokračuje v štúdiu na vysokej škole,“ uviedla Hrabčáková.

Výstavu fotografií Z tmy na svetlo uvádza charita pri príležitosti sviatku sv. Alžbety Uhorskej, patrónky charity (17. november) a Svetového dňa chudobných (18. november). Charita sa už vyše 90 rokov denne stretáva s dôsledkami chudoby v detských domoch, hospicoch, resocializačných zariadeniach či krízových centrách. Nejde len o finančnú chudobu, ale aj vzťahovú. „Našou hlavnou úlohou je stáť blízko pri núdznom človeku. Nie z povinnosti, ale z presvedčenia, že práve vytvorenie si vzťahu s núdznym dokáže pomôcť i v zdanlivo beznádejnej situácii. Aj názov výstavy Z tmy na svetlo vystihuje našu prácu. Snažíme sa človeku dať nádej, pre lepší zajtrajšok, život,“ dodal Hulman.

Slávnostné otvorenie výstavy fotografií sa uskutoční v prešovskom resocializačnom stredisku Domov Nádeje v stredu 14. novembra o 10:00. Oficiálne si verejnosť môže fotografie s príbehmi pozrieť od 16. novembra napríklad v Gréckokatolíckom katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove alebo v Mirage shopping center v Žiline. Výstava je naplánovaná aj v mnohých ďalších mestách po celom Slovensku – v Košickej, Nitrianskej, Trnavskej a Bratislavskej arcidiecéze a potrvá do konca tohto roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #voľný čas #výstava #charita #pomoc v núdzi