Pes na reťaz nepatrí, petíciu podpísalo vyše 30-tisíc ľudí

Pes - priateľ človeka, seniora zvlášť. Odborníci spolužitie s ním odporúčajú, pomáha ľuďom po fyzickej i psychickej stránke. Učí ľudí lásku dávať aj prijímať. Ale pozor: Len vtedy, ak je s ním primerane zaobchádzané. Teda - žiadna reťaz, pripútaná k búde.

13.11.2018 14:00
pes Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)
O zákaz držania psov na reťaziach sa usiluje Organizácia Sloboda zvierat. Jej petíciu zatiaľ podpísalo vyše 30-tisíc ľudí. „Držanie psa na reťazi je negatívnym prežitým zvykom, ktorý nepatrí do vyspelej krajiny a v mnohých krajinách EÚ je zákonom zakázané,“ tvrdí Sloboda zvierat, ktorá chce, aby ministerstvo pôdohospodárstva držanie psov na reťazi zakázalo vyhláškou.

Reťaz podľa ochranárov spôsobuje zvieraťu utrpenie, môže mať negatívny vplyv na jeho zdravie a spôsobiť trvalú poruchu jeho správania. „Potláča prirodzené potreby spoločenského a svorkovitého zvieraťa, akým pes je, a vedie k jeho frustrácií. Dôsledkom je agresívne správanie voči okoliu a sebapoškodzovanie,“ vysvetľuje Sloboda zvierat, podľa ktorej je držanie psa na reťazi v rozpore so zákonom o veterinárnej starostlivosti, ako aj s dohovormi EÚ, ktoré definujú zviera ako cítiacu bytosť.

Držanie psov na reťazi je stále rozšírené najmä na vidieku. V mestách, kde si ľudia zaobstarajú psíka väčšinou ako spoločníka do bytov, s tým problém zväčša nie je.

Zákon dnes držanie psov na reťazi povoľuje. Nesmie byť kratšia ako 2,5 metra, musí mať otočnú karabínku, aby sa nezamotávala a neskracovala. Pes musí mať riadny a presne upevnený obojok a musí mať zabezpečený denný voľný pohyb bez uviazania.

Majiteľ zo zákona tiež musí musí zabezpečiť zvieraťu ochranu a pohodu, dobrý zdravotný stav, fyziologické potreby, dostatočnú voľnosť pohybu či sociálne vzťahy. Sloboda zvierat tiež pripomína, že vlastník musí “umožniť zvieraťu prejavovať prirodzené správanie a vytvoriť možnosti na uspokojenie jeho požiadaviek na pohyb. „Ročne zachránia inšpektori Slobody zvierat takmer 500 zvierat z priameho ohrozenia života. Väčšina týchto zvierat strávila svoj život na reťazi,“ uzatvára Sloboda zvierat.

Text petície a viac informácií je zverejnených na stránke slobodazvierat­.sk/kampane/spo­locenske-zvierata/stop-retaziam/

4 debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #seniori #petícia #psi