Veľtrh pre seniorov ponúka inšpirácie do života

Tradičný Veľtrh pre seniorov ponúkne v stredu a vo štvrtok v Mestskej športovej hale v Trnave inšpirácie na aktívne trávenie voľného času v spoločnosti rovesníkov. Seniori nájdu na jednom mieste poradenstvo v oblasti zdravia, pohybu či stravovania vo vyššom veku.

22.10.2018 11:48
Arteterapia so seniormi, seniori, arteterapia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata
Súčasťou desiateho ročníka Veľtrhu pre seniorov je množstvo hudobných a tanečných vystúpení, vrátane vystúpení seniorov z Brestovian alebo manželov Dorotkovcov zo Špačiniec. O účinkoch liečivých rastlín seniorom porozpráva bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového. Súčasťou veľtrhu nápadov a inšpirácií pre seniorov bude aj jesenná výstava ovocia, zeleniny, kvetov a bylín Okresného výboru Slovenského zväzu záhradkárov v Trnave, ako aj poskytovanie rôznych služieb seniorom, ako je napríklad meranie vitálnych funkcií či masáží.

V Trnave žije približne 15-tisíc ľudí nad 60 rokov, z toho 10-tisíc nad 65 rokov. V okrese Trnava populačné prognózy predpokladajú, že počet obyvateľov nad 65 rokov bude v roku 2035 predstavovať 25 % populácie okresu. Najväčší rast zaznamená veková kategória nad 80 rokov, týchto obyvateľov do roku 2035 pribudne v Trnave takmer 7 000. Zmena vekovej štruktúry obyvateľstva si bude žiadať zvýšenie kapacít ošetrovateľských, zdravotníckych a ďalších služieb pre seniorov.

Mesto Trnava má poslancami schválený dokument Program aktívneho starnutia seniorov v Trnave na roky 2016 – 2020. Cieľom tohto programu je vytvoriť systém, ktorý povedie k zlepšeniu podmienok pre zdravé a aktívne starnutie obyvateľov mesta. V Trnave funguje osem denných centier pre seniorov, ich služby využíva približne 1 600 ľudí v dôchodkovom veku. Centrá okrem ponuky sociálneho poradenstva vytvárajú podmienky na záujmovú a kultúrnu činnosť seniorov a na udržiavanie ich aktivity. Financované sú z rozpočtu Strediska sociálnej starostlivosti a vlastných zdrojov.

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #veľtrh #voľný čas seniorov