Dobite si energiu s ľanom, môže aj chutiť

Zdravé, lacné a aj chutné. Ľan, potravinu, ktorá sa u nás kedysi masívne pestovala aj kvôli výrobe látky, dnes nájdeme na pultoch predajní zväčša z dovozu. Jej význam v jedálničku však zostáva stále významný. Aj keď má väčšina ľudí voči ľanu predsudky, najmä pre horkastú príchuť, pri správnom podávaní môžu všetky výživné látky obsiahnuté v semiačkach či oleji ešte aj chutiť.

22.10.2018 06:00
ľan, poľnohospodárstvo Foto:
Kvety ľanu.
debata
Význam ľanu opísala nemecká vedkyňa, Dr. Johanna Budwigová, ktorá za svoje štúdie o jeho liečivých účinkoch najmä pri onkologických pacientoch bola sedemkrát nominovaná na Nobelovu cenu. Správne podávaný ľan v kombinácii s vhodnými bielkovinami totiž prispieva k rozkladaniu nádorov.

Je ľahko stráviteľný, čo je výhodou pre ťažko chorých, ktorým nezaťažuje organizmus, a zároveň dodáva telu energiu. Uľahčuje vyprázdňovanie, posilňuje imunitu a pre zdravých ľudí je zdravým a rýchlo pripraviteľným jedlom.

Ak chcete využiť priaznivé účinky ľanu, nemusíte sa nútiť každý deň prehĺtať lyžice ľanového oleja. Základom ľanového jedálnička podľa Dr. Budwigovej je krém pripravený z tvarohu, resp. bieleho jogurtu a ľanového oleja. Proteíny totiž pomáhajú tráveniu vysoko nenasýtených mastných kyselín, ktoré obsahuje ľanový olej. Táto kombinácia potom napomáha proti hromadeniu toxínov v ľudských tkanivách.

Pomer ľanu a tvarohu je jedna ku dvom – čiže jedna dávka oleja k dvom dávkam tvarohu. Pozor však na to, aký ľanový olej použijete. Tie lacnejšie bývajú spravidla nekvalitné a naozaj horké. V tomto prípade sa teda oplatí investovať euro navyše a kúpiť kvalitný bio olej, lisovaný za studena.

Krém sa dá dochutiť- na sladko – pridaním medu, škorice, vanilky, na slano zasa podľa chuti – soľou, bylinkami, korením, citrónom, čímkoľvek. Slaný krém je jednoduchou náhradou dresingov alebo tatarskej omáčky k cestovinám, ryži či zemiakom, sladký sa odporúča na raňajky k ovociu a pomletým ľanovým semiačkam či orieškom.

Zdravému človeku by mali postačiť dve lyžice ľanového oleja denne (teda krém pripravený zo štyroch lyžíc tvarohu), chorým doktorka odporúča špeciálne upravenú diétu. Kompletný jedálniček udáva vo svojej knihe Ľanový olej, kuchárka a diéta.

Doktorka Budwigová odporúča na raňajky pomleté semiačka s ovocím a spomínaným krémom. Raňajkovať to môžu aj zdraví ľudia každý deň, šesťkrát do týždňa. Je to ľahké a zároveň energeticky výdatné. Pomleté semienka chutia ako oriešky či musli, akurátže viete, čo tam máte. Ovocie je možné každý deň striedať, rovnako aj príchuť krému – škoricový, vanilkový, niekedy ho možno zmiešať aj s banánom či kakaom, takže o pestrosť chutí naozaj nie je núdza. Niekedy je možné oživiť chuť semiačok pridaním mandlí či nejakých orieškov.

Takéto raňajky nabijú človeka energiou, zároveň sa však po nich necíti prejedený, ale zdravo sýty. Navyše v nich nie sú žiadne stabilizátory a emulgátory, ani cukor, čo je v dnešnej dobe už skôr vzácnosť.

Semiačka sa odporúča pred jedením pomlieť, pretože náš tráviaci systém nedokáže ľanové semiačko rozložiť natoľko, aby sme z neho získali všetky živiny.

Dôležité upozornenie

Jedlo sa nemôže pripraviť vopred. Ľan totiž so vzduchom reaguje a po pätnástich minútach stráca priaznivé účinky. Platí to pre semiačka aj krém. Preto ich treba skonzumovať do 15 minút. Ľanový olej po otvorení skladujte v chladničke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #zdravá strava #ľan