Bratislavu čaká seniorský víkend

Slávnostným galaprogramom spojeným s vyhlásením víťazov vyvrcholí dnes podvečer v bratislavskom Zichyho paláci tretí ročník súťaže Senior Friendly, určenej pre firmy, inštitúcie a jednotlivcov, ktorí pomáhajú zvyšovať kvalitu života starším ľuďom.

19.10.2018 11:23
Seniori, muž, žena Foto:
Ilustračné foto.
debata
Ocenenia si zároveň prevezmú autori najlepších viacgeneračných snímok sprievodného súťažného podujatia Krásne spolu.

Podvečernému finále bude predchádzať predpoludňajšia konferencia Aktívne starnutie a medzigeneračná spolupráca, na ktorej vystúpi aj ombudsmanka Mária Patakyová, sociologička a riaditeľka Inštitútu pre výskum práce a rodiny Sylvia Porubänová a ďalší odborníci.

Súťaž Senior Friendly spoločne organizujú seniorské združenia Klub Luna a Bagar. Ako pripomína Miloš Nemeček z OZ Bagar, jej dlhodobou stratégiou je lámať predsudky voči skôr narodeným, ktoré sú v spoločnosti stále veľmi rozšírené. „Pojem senior chápe angličtina v zmysle najlepší, najuctievanejší, najváženejší či najvplyvnejší zo všetkých partnerov. My seniori by sme skôr mali byť na seba hrdí. Máme dosť síl a skúseností, aby sme o pomoc neprosili, ale naopak, sami pomáhali,“ tvrdí Nemeček, zároveň člen výkonného výboru Európskej únie seniorov, najväčšej organizácie svojho druhu na svete s miliónovou členskou základňou.

Bohatá bude aj ponuka sobotňajších sprievodných podujatí k súťaži. Na programe sú napríklad prednášky o komunikačnej a finančnej gramotnosti v digitálnej dobe, o význame stravovania a životosprávy v staršom veku, o športovaní, trénovaní pamäti, možnostiach ako „zastaviť starnutie“. Novinárka a herečka Oľga Belešová príde diskutovať na tému Seniori v médiách, do kresla pre hosťa si sadne inšpiratívna seniorská osobnosť, moderátorka, publicistka a riaditeľka Slovenského inštitútu vo Viedni Alena Heribanová. Viac informácií o celej akcii a jej časový rámec ponúka internetová stránka www.seniorfriendly.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #galavečer #slávnosť #voľný čas seniorov