Hasiči ukážu techniku aj rýchle zásahy

Hasičskú techniku, praktické ukážky aj historické exponáty - to všetko ponúka v nedeľu podujatie Hasiči o hasičoch. Pripravilo ho Krajské múzeum v Prešove.

13.10.2018 14:00
hazz, hasiči, auto Foto: ,
Hasiči sú nepostrádateľní aj pri dopravných nehodách.
debata
Prácu hasičov, ako aj špeciálnu techniku, ktorá sa dnes používa pri likvidácii požiarov, priblížia profesionálni a dobrovoľní hasiči o druhej popoludní v átriu Rákociho paláca.

Na akcii sa zúčastnia príslušníci Okresného riaditeľstva hasičského a záchranného zboru v Prešove a členovia Dobrovoľného hasičského zboru. „Pre deti, ale aj pre dospelých máme pripravené aktivity, napríklad striekanie na terč a rôzne iné formy cvičenia hasičských zručností,“ prezradil odborný pracovník múzea Igor Lazorík.

Návštevníci si budú môcť prezrieť aj unikátnu expozíciu Z dejín hasičstva, ktorá je najväčšou svojho druhu na Slovensku. Jedným z výnimočných exponátov je parná striekačka, pomocou ktorej s najväčšou pravdepodobnosťou hasili požiar Bojnického zámku v máji 1950. Zbierka obsahuje viac ako osemtisíc predmetov, najstarší pochádza z 18. storočia.

„Expozícia obsahuje dvojkolesové a štvorkolesové striekačky na ručný pohon, motorové striekačky a požiarne autá československej výroby. Zaujímavé sú aj rôzne súčasti hasičskej výzbroje, napríklad kožené či plátenné vedrá, vodné pušky, dobové prilby a uniformy, ale aj samaritánske pomôcky,“ informoval Lazorík.

Podujatie sa uskutoční na základe dlhodobej spolupráce múzea so záchrannými zložkami. Jeho cieľom je predstaviť verejnosti hasičské povolanie a v neposlednom rade aj popularizovať históriu požiarnej ochrany a techniky.

debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #technika #Prešov #výstava #história