Štefánikove zásluhy pripomína nová výstava

Výstava Milan Rastislav Štefánik a československé légie prezentuje významné aktivity tejto historickej osobnosti. Expozícia v administratívnej budove na bratislavskej Lamačskej ceste je pri príležitosti 100. výročia vzniku samostatného Československa.

11.10.2018 10:00
Milan Rastislav Štefánik Foto:
Generál Milan Rastislav Štefánik.
debata

„Štefánik mal veľké šťastie v rýchlej vojenskej kariére. Ako veliteľ využíval aj poznatky z meteorológie. Keď Francúzi zistili, aký je výborný veliteľ, začali využívať jeho schopnosti a umožnili mu prístup do hlavného veliteľského stanu, kam nemohli ani generáli. Za niekoľko mesiacov mal významné vojenské postavenie,“ na utorkovej vernisáži ho predstavil historik Pavol Kanis.

Zároveň pripomenul Štefánikov spôsob zakladania légií na Sibíri v Rusku a iných krajinách. Tiež jeho výrazné zásluhy pri vzniku Československa, čo vraj vtedy bola fatamorgána.

„On bol veľkou osobnosťou a stretával sa s mnohými najvyššími štátnikmi, v týchto kontaktoch bol nenahraditeľný. Jeho prijalo toľko kráľov a predsedov vlád, ako Slovákov dokopy neprijalo v celej histórii. Urobil toho veľa, a keď mal z toho niečo zúročiť, tragédia to ukončila,“ konštatoval Kanis.

Panelová výstava vo foyeri na prízemí budovy sa venuje vytváraniu légií, diplomatickej práci i Štefánikovým štátotvorným zámerom s Eduardom Benešom a Tomášom G. Masarykom. Návštevník si môže prečítať diplomatické nóty o uznaní Československa od šiestich krajín, víťazných spojencov z prvej svetovej vojny. Tiež dohovor medzi talianskou vládou a národnou radou krajín česko-slovenských podpísaný Štefánikom v Ríme 21. apríla 1918. Ďalšie rukou písané a iné textové i fotografické dokumenty potvrdzujú vývoj historických udalostí až po poslednú misiu M. R. Štefánika.

Vo vitrínach je napríklad denník československého legionára z prvej svetovej vojny, pohľadnice pre nábor legionárov v Amerike, skupinové a individuálne fotografie vojakov, povolávacie preukazy, rôzne osobné predmety. Expozíciu spestrujú uniformy našich legionárov v Taliansku, Francúzsku a Rusku, Pamätný list légií, plakety a iné objekty. Výstava potrvá do 9. novembra.
debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Štefánik #história