Detva oslavuje 380 rokov, ponúka program na celý víkend

Počas trojdňového programu Dní mesta Detva si obyvatelia a návštevníci pripomenú 380. výročie založenia mesta. Okrem hlavného programu bude počas soboty a nedele v Detve sprístupnených viacero výstav a prezentácií.

06.10.2018 09:00
Veterány - Severná Karolína Foto:
Súčasťou osláv bude aj jazda na starých autách. Ilustračné foto.
debata

Sobotňajší program sa začne o 9:30 na Partizánskej ulici, kde si zúčastnení pripomenú 74. výročie jedinej partizánskej prehliadky počas SNP, ktorá sa konala práve v Detve, 1. októbra 1944.

Detviansky jarmok na hlavnom námestí v historickej časti Detvy oficiálne otvorí o 11:00 primátor mesta Ján Šufliarsky. Na námestie prídu mažoretky a potom až do večera bude námestie napĺňať hudba, spev a trhovníci. O14. hodine odštartuje Retro jazda 2018. „Účastníci sa prejdú ulicami historického mesta na starých bicykloch a motocykloch, poobliekaní do retro odevných doplnkov,“ dodala Vrťová. Program bude pokračovať vystúpeniami populárnych kapiel a jeho sobotnú časť ukončí o 21:30 ohňostroj na hlavnom námestí.

Slávnostná omša pri príležitosti 380. výročia a sviatku patróna farnosti a Detvy, Františka z Assisi vo Farskom kostole sv. Františka Assiského otvorí o 10:30 nedeľný program. Folklórne kolektívy z Detvy všetkých vekových kategórií sa predstavia od 14. hodiny. Program nesie meno piesne "A ty Detva biela“, ktorá rozpráva príbeh o bielych krojoch a ich tradíciách, ktoré si ctia a uchovávajú až dodnes.

debata chyba