Tanec či prednášky. V októbri si penzisti môžu vyberať

Na október, mesiac úcty k starším, pripravila Banská Bystrica podujatie Akadémia európskeho seniora. Aktivity sa viažu na Európsky rok kultúrneho dedičstva, ale aj na dôležité okrúhle výročia v československých dejinách.

05.10.2018 14:00
tanec, staroba, dôchodca, šediny Foto:
Ilustračné foto.
debata

V poradí 18. ročník podujatia slávnostne otvorili v Robotníckom dome. V rámci neho sa dôchodcovia môžu zúčastiť športových, tanečných podujatí, ale aj vzdelávacích.

Tanečnú gramotnosť si môžu seniori zdokonaliť na kurze spoločenského tanca 24. októbra. Následne ich otestovať v praxi na tanečno-spoločenskej zábave Čaj o piatej, ktorá bude 28. októbra o 17:00 v Robotníckom dome.

Rok 2018 bol vyhlásený za Európsky rok kultúrneho dedičstva, a preto mesto na tomto ročníku akadémie úzko spolupracuje aj so Stredoslovenským múzeom. V Matejovom dome sa každý októbrový utorok od 10:00 do 11:00 návštevníci dozvedia o význame symbolických kľúčov od mesta, prečo sa odovzdávali ako dar významným návštevám mesta, o Banskobystri­čanoch na ďalekých cestách v prvej polovici 19. storočia, ale aj o histórii fajkarského remesla. Ďalšie zaujímavé podujatia čakajú záujemcov v Tihányiovskom kaštieli alebo v Zelenej sieni Thurzovho domu, kde sa 22. októbra o 10:00 môžu dozvedieť o lesku a sláve Thurzovcov.

„Teší ma, že banskobystrickí seniori sú veľmi aktívni a s radosťou sa každý rok zapájajú do Akadémie európskeho seniora. Banská Bystrica je bohatá na kultúru, no v našom meste to stále žije športom, a preto sme mysleli aj na pohybové aktivity. Verím, že sa na podujatiach stretne čo najviac Banskobystričanov,“ povedal primátor Ján Nosko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #zábava #podujatia #Mesiac úcty k starším