Chlieb, víno aj baníci. Pezinské vinobranie láka na pestrý program

Slávnostným prvým dúškom vína z tohtoročnej úrody sa v piatok podvečer začne tradičné Pezinské vinobranie.

19.09.2018 10:00
Vinobranie 2012 Foto: ,
Burčiak, víno, jedlo, hudba. Návštevníkov čakajú tri dni zábavy.
debata

O piatej popoludní ho otvorí slávnostný sprievod spred Zámku do Mestskej vinotéky. Už na tento večer je pripravený aj bohatý kultúrny program s hviezdami ako Dara Rolins či kapela Bukasový masív.

V sobotu návštevníci uvidia ďalší alegorický sprievod, v ktorom sa ukážu aj baníci. V rámci 11. stretnutia banských miest a obcí Slovenska (Malokarpatský banícky spolok v Pezinku) sa budú dekorovať zástavy a udeľovať čestné odznaky ministra hospodárstva „Za zachovanie tradícií“. Banícke súbory budú potom súťažiť v spevokole a tancoch o banícku karbidku.

Súťažiť budú aj pekári, a to o najlepší chlieb, akcia bude spojená s ponukou vín penzinských vinárov.

Zo známych hudobníkov sa v sobotu predstavia umelci populárnej i folkovej hudby. Napríklad bývalá účastníčka súťaže Superstar PetraHumeňanská, Peter Nagy či Kollárovci. V nedeľu vystúpi česká kapela Jelen a Diamond Flowers.

Mladí vinári budú mať priestor predstaviť seba a svoju prácu vo vínnej uličke, chýbať nebudú ani výstavy, napríklad o víne, keramike či prvej svetovej vojne.

V súvislosti s vinobraním budú už od štvrtka do pondelkového rána v meste dopravné obmedzenia. Uzavrú centrálnu mestskú zónu, čomu sa prispôsobí aj trasa prímestských autobusov.

Organizátori pozývajú aj ľudí zo širokého okolia, pre Bratislavčanov je k dispozícii turistický autobus Malokarpatský expres, ktorý počas vinobrania pôjde z bratislavskej Autobusovej stanice Mlynské Nivy o 11:35, 14:35, 18:35 a 20:45.

Železnice zaviedli pri tejto príležitosti na úseku Bratislava – Trnava osobné vlaky, v sobotu o 12:09, 14:09 a 22:09. Z Trnavy pôjdu o 13:04, 15:04 a o 21:04. Večerný vlak z Pezinka do Bratislavy pôjde o 21:29, do Trnavy 22:32.

Parkovanie bude možné na zelenej ploche pri areáli Rozálka, z Bratislavy sa tam dá dostať z okružnej križovatky pri TESCU po uliciach Okružnej, SNP a Kukučínovej. Od Modry z okružnej križovatky po Šenkvickej, Rázusovej, Zámockej a Kupeckého okolo hasičov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pezinok #oslavy #vinobranie #koncerty