Košická Terasa uvedie v stredu Na skle maľované

Už po štvrtýkrát košické sídlisko Terasa organizuje stredajšie hudobné večery. Jej obrátená pyramída, súčasť budovy miestneho úradu košickej mestskej časti Západ, otvorí brány projektu Prima Musica Pyramída.

18.09.2018 12:00
Na skle malovane  1991 . Foto:
Predstavenie Na skle maľované s Michalom Dočolomanským diváci milovali. Malo 647 repríz a on odohral všetky.
debata

Počas štyroch večerov, vždy o šiestej, ponúkne návštevníkom zmes hudobných žánrov, zábavných historiek, gagov, vtipov či príbehov legiend umenia.

Koncertné defilé sa začne už zajtra legendárnym poľským muzikálom Na skle maľované. Ako informoval Dominik Béreš z úradu mestskej časti Západ, muzikál prichádza do Pyramídy v podobe hudobno-recitálového projektu prešovského divadla Drak. Slávny príbeh o zbojníkovi Jánošíkovi z pera Ernesta Brylla a Katarzyny Gärtnerovej sa stal fenoménom, najmä piesne Zbohom buď lipová lyžka, Za rána, za rosy, či Prišli sme k vám s muzikou. Muzikál je na svete už 50 rokov a má milióny fanúšikov.

Druhý koncert bude 26. septembra, ulahodí najmä pamätníkom. Interprét slovenských evergreenov Dušan Grúň si zaspomína na legendy Repete a hity ako Butterfly, Nalej mi vína, Malvína, Elena, Plavovláska či Starý rodný dom.

V poradí tretí večer 3. októbra prinesie legendu István a Király a zmapuje legendárnu maďarskú hudobnú scénu. Úryvky najznámejšej pôvodnej maďarskej rockovej opery o živote zjednotiteľa Maďarov a zakladateľa Uhorska Štefana Veľkého, ktorý je dodnes symbolom našich južných susedov, zaznejú aj s hereckými replikami v Pyramíde v podaní troch Hundžovcov (Hangya): operného a muzikálového speváka, herca a hudobníka Štefana a jeho synov, muzikálových hercov Tomáša a Dávida. Okrem toho sa diváci môžu tešiť na prierez legiend maďarskej hudby, ktorú fanúšikovia poznajú ďaleko za hranicami Maďarska, ako Omega, Edda, Léhár či Bereczki.

Záver tohtoročnej Prima Musica Pyramída, 10. októbra, bude patriť Milke Zimkovej. Prozaičku, režisérku a herečku poznajú diváci z filmov Pásla kone na betóne, Zlaté časy, Kosenie Jastrabej lúky, Živá voda. Rodáčka z dedinky Okružná pri Prešove sa v Pyramíde predstaví práve inscenáciou na motívy slávneho filmu v šarišskom nárečí Neveľo nas idze, neveľo nam treba a výberom jej najznámejších hereckých prejavov. Po skončení predstavenia bude autogramiáda.

Lístky je možné zakúpiť v kultúrno-spoločenskom centre Átrium klub v Zuzkinom parku na Terase, prípadne pred samotným koncertom.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #voľný čas #kultúra #divadlo