Mesto Modra rozozvučí klasická gitara

V meste Modra sa od 13. do 15. júla uskutoční 10. ročník Medzinárodného gitarového festivalu. Predstavia sa tu profesionálni sólisti i komorné telesá.

04.07.2018 15:25
Carlina Flores Foto:
Z Venezuely pricestuje mladá gitaristka Carlina Flores.
debata

Gitarový festival ponúkne celkovo tri večerné koncerty, ktoré sa uskutočnia v Nemeckom evanjelickom kostole v Modre. Na koncertoch zaznie súčasná ako aj staršia gitarová tvorba.

„Festival v piatok otvoríme sólovým recitálom Adama Mareca (klasická gitara), ktorý je predstaviteľom mladšej generácie. Venuje sa interpretácii komornej hudby i sólovej gitarovej literatúry. Popri interpretačnej činnosti je aktívny i ako pedagóg. Pôsobí na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu, na Fakulte Múzických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici a na Hudobnej a umeleckej akadémii Jána Albrechta v Banskej Štiavnici, kde od roku 2009 organizuje festival Medzinárodné interpretačné dni klasickej gitarovej hry,“ povedala riaditeľka Kultúrneho centra v Modre Marcela Kvetková.

Vrcholom piatkového večera bude koncert poľského komorného telesa Wieczorek Guitar Trio, ktoré tvorí hudobnícka rodina Wieczorekovcov a aktívne v ňom hrá aj Katarína Wieczorek, dramaturgička festivalu a rodáčka z Modry.

V sobotu sa hrou na klasickej gitare predstaví mladý rakúsky hudobník Florian Palier, absolvent Viedenskej akadémie, kde študoval v triede Álvara Pierriho. Vystúpi aj Viento Marero Duo, ktoré tvoria manželia Michaela Meca (flauta) a Jiří Meca (klasická gitara). Duo celoročne študuje skladby českých i zahraničných autorov z oblasti klasickej i súčasnej hudby vrátane jazzu.

„Z ďalekej Venezuely pricestuje a v nedeľu zahrá mladá gitaristka Carlina Flores. Vystúpi s programom, ktorý spája tradíciu a súčasnosť tejto mimoriadne pôsobivej hudobnej proveniencie, vychádzajúc zo štýlu Argentínskeho tanga a venezuelskej ľudovej hudby,“ vraví Kvetková. Festival uzavrie spoločný program sopranistky Rei Slawiski a mladej nadanej harfistky Márie Kmeťkovej.

Všetky koncerty počas Gitarového festivalu začnú vždy o 19.00 hodine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Modra #seniori #gitara