Na Orave sa znovu otvorí Galéria Márie Medveckej. Pozýva na bezplatné vstupy

Od piatka 20. apríla si návštevníci znovu budú môcť prezrieť diela Márie Medveckej v Tvrdošíne. Galéria otvorí svoje brány o 17.00.

17.04.2018 10:59
Mária Medvecká Foto:
Galéria Márie Medveckej v Tvrdošíne
debata

Galéria Márie Medveckej bola otvorená už v roku 1979 v budove klasicistickej kúrie v mestskej časti Tvrdošín – Medvedzie.

Mária Medvecká sa zapísala do dejín slovenského výtvarného umenia 20. storočia nielen ako predstaviteľka realistickej maľby, ale predovšetkým ako vnímavá pozorovateľka oravských ľudí, odpradávna pripútaných k zemi, ktorá ich živila.

V galérii sa nachádza výber z jej celoživotnej tvorby. Expozícia obsahuje 180 obrazov a 88 kresieb. Galéria je stálou vysunutou expozíciou Oravskej galérie v Dolnom Kubíne. Vystavené diela pochádzajú zo zbierok Oravskej galérie.

Návštevníci si ako každý rok budú môcť prezrieť aj krátkodobú výstavu. Tento rok je pripravená výstava Hieronýma Balka, ktorý sa narodil 23. 10. 1952 v Slepčanoch neďaleko Nitry, ale žije a tvorí v Tvrdošíne. „Stále sa zaoberám vzťahom formy a obsahu a ich súladu. Cez kresbu, grafiku, maľbu, cez reliéf a reliéfnu maľbu, po asambláž a plastiku. Nezaoberám sa vytvorením unikátneho, osobitého výtvarného prejavu. Iba sa pokúšam napojiť na odkazy a roviny všeobecne spoločensky platné od nepamäti,“ vraví Hieroným Balko.

Galéria Márie Medveckej je otvorená denne okrem pondelka vždy od 10.00 do 16.00. Vstup je bezplatný. Vystavené diela si možno pozrieť do konca septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #seniori #Tvrdošín #Mária Medvecká