Deň Prešovského kraja ponúkne koncerty i bezplatné vstupy

Jubilejný desiatykrát sa vo štvrtok 5. októbra uskutoční Deň Prešovského kraja.

04.10.2017 14:00
Prešov, župa Foto:
Budova úradu Prešovského samosprávneho kraja.
debata

V tento deň ponúknu regionálne knižnice bezplatný zápis a odpustenie pokút, vstupné zdarma chystajú múzeá a galérie a bezplatné korčuľovanie PSK Aréna. Na Úrade Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa uskutoční tradičný Deň otvorených dverí, kde až do 17-tej hodiny čaká na návštevníkov bohatý program.

Ako informovala hovorkyňa Úradu PSK Daša Jeleňová, dvere úradu na Námestí mieru 2 v Prešove budú verejnosti otvorené od 10. hodiny. Už pred budovou sa návštevníci budú môcť zapojiť do pozorovania oblohy, čítania kníh formou pikniku či pozorovať prácu lesníkov. Priamo na úrade bude, okrem prehliadok priestorov, na každom podlaží nachystaných množstvo aktivít. „Život s bariérami na prízemí ponúkne možnosť vyskúšať si život človeka na vozíku, nevidiaceho a nepočujúceho. Pre záujemcov sú pripravené aj testy zdravia, ukážky poskytovania prvej pomoci, techniky čistenia zubov či poradenstvo prevencie ochrany sluchu,“ prezradila Jeleňová.

Prezentovať sa bude Divadlo Jonáša Záborského v Prešove, Naj dedinka Slovenska – Kamienka s vychýrenými pirohami i viacerí remeselníci. Návštevníci budú môcť využiť i kadernícke a kozmetické služby, tí najmenší maľovanie na tvár a zapojiť sa aj do kvízov, súťaží a tvorivých dielní. „Lákadlom bude tento rok možnosť vyskúšať si reštaurovanie obrazov, tkanie na krosnách, výrobu šperkov z drôtu alebo aj marionet,“ dodala Jeleňová.

Netradične je ladená nosná výstava v budove úradu – Osobnosti v školských laviciach, s fotografiami laureátov cien PSK, vedenia úradu, ale aj hercov, spevákov a športovcov zo školských čias. „Svojimi momentkami z tohto obdobia môžu prispieť aj samotní návštevníci – odmenou im bude žetón na kávu a občerstvenie v úradnej, takzvanej retro kaviarničke,“ informovala hovorkyňa.

Novinkou v jubilejnom ročníku je fotenie návštevníkov a tlač novín s vlastnou titulnou stranou, ktoré si môžu návštevníci odniesť na pamiatku. V stánku Múzea moderného umenia Andyho Warhola si za asistencie výtvarníka môžu záujemcovia vymaľovať lineárnu predlohu obrazu Warhola a motív aj opečiatkovať. Počas celého dňa sú na programe aj kultúrne vystúpenia. Predstavia sa mandolínový orchester Barvinok, bratia Gerekovci, speváci z PASA, folklórneho súboru Šarišan, Sabinovčan, Lešnikovo dzifčata z Podhradíka a tanečníci z Popradu.

Program v tento deň pripravujú aj regionálne knižnice, ktoré budú okrem tradičných bezplatných zápisov odpúšťať sankčné pokuty. Voľné vstupné, komentované prehliadky, ale aj špeciálne aktivity čakajú v rámci Dňa Prešovského kraja aj návštevníkov galérií a múzeí v celom kraji. Bonusom v tento deň je hodina korčuľovania zdarma v PSK aréne v Prešove.

Podujatie má za cieľ priblížiť prácu inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti krajskej samosprávy i samotný úrad menej formálnym spôsobom. „Pôsobnosť Prešovského samosprávneho kraja, jeho úradu, je skutočne rozsiahla. Predstaviť chceme netradičným, menej oficiálnym spôsobom každú oblasť našich kompetencií,“ uviedol predseda PSK Peter Chudík.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #seniori