Bezplatné prehliadky pamiatok počas svetového dňa turizmu

V Poprade môžu počas stredy domáci i návštevníci využiť možnosť bezplatných komentovaných prehliadok niektorých historických pamiatok mesta. Samospráva sa takýmto spôsobom zapája do Svetového dňa cestovného ruchu.

27.09.2017 09:31
Poprad, mesto, Foto:
Poprad
debata

Naplánované sú prehliadky Námestia sv. Egídia spolu s kostolom z druhej polovice 13. storočia, a to o 10:45 a 15:00 a tiež historickej Spišskej Soboty o 14:00. Zraz je pred Mestskou informačnou kanceláriou na začiatku Námestia sv. Egídia v centre Popradu. Pozrieť si Poprad možno aj z poschodového autobusu Objav Poprad/Discover Poprad s odchodom o 10:00 z autobusovej stanice, cesta je však spoplatnená.

Aj v Spišskej Novej Vsi pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu ponúkajú počas stredy zaujímavý program. V pravidelných hodinových intervaloch od 10:00 do 17:00, okrem 12:00, môžu napríklad záujemcovia bezplatne vystúpiť na najvyššiu vežu na Slovensku. Naplánovaná je aj večerná prehliadka nedávno rekonštruovaného Múzea Spiša za symbolické vstupné a v netradičnom čase si budú môcť návštevníci vychutnať viaceré výstavy, ako je 500 rokov reformácie a Spiš, Dobrú chuť, ctihodní občania, ďalej Voda, duša Zeme, Žijem na strome a je mi dobre či reprízu filmu Slávne dejiny provincie 16 spišských miest, informovala Mária Dutková z referátu cestovného ruchu a zahraničných vzťahov na Mestskom úrade v Spišskej Novej Vsi.

Svoje 30. narodeniny v dnešný deň oslávi aj Galéria umelcov Spiša. „Pri tejto príležitosti si možno pozrieť nielen stále expozície, ako sú Jozef Hanula; Terra Gothica či Záhrada umenia, ale aj aktuálne výstavy Kontajner spomienok, Krivé zrkadlo, Peter Smik: Krabice a Zo zbierok galérie. Večer ponúkne galéria koncert v podaní Voces Gregorianae Cassovienses.

V Evanjelickom kostole sa v stredu o 10:00, 11:00, 13:00, 14:00 a 15:00 uskutoční bezplatná prehliadka s výkladom. „Na chóre kostola sa dodnes nachádza cenná knižnica niekdajšieho evanjelického gymnázia v Spišskej Novej Vsi,“ doplnila Dutková. V rámci zľavneného vstupného ušetria návštevníci v miestnej zoologickejzáhrade a tiež na šľapacích kárach turistického informačného centra. Po historickom centre mesta budú záujemcov sprevádzať študenti Hotelovej akadémie, ktorí pre každého, kto dnes navštívi kostolnú vežu, múzeum, galériu alebo zoologickú záhradu pripravia malé občerstvenie v stánku pred Múzeom Spiša. Za zvýhodnené vstupné ponúkne v stredu a v piatok večer Divadlo kontra komédiu Mesiac a magnólie alebo ako získať 10 Oscarov.

Festival turizmu bude pokračovať aj v piatok, keď sa budú môcť návštevníci Spišskej Novej Vsi dotknúť gotiky a jej prekvapení. „V Galérii umelcov Spiša ich potešia kreatívnou tvorivou dielňou Gotika trocha inak spojenou s prehliadkou expozície Terra Gothica, námestím v dobovom historickom oblečení bude sprevádzať historik Múzea Spiša Miroslav Števík a večerný výstup na vežu bude možné absolvovať v romantickom svetle sviečok,“ uviedla Dutková.

Svetový deň cestovného ruchu či turizmu pripadá na 27. septembra. V tento deň boli v roku 1979 prijaté stanovy Svetovej organizácie turizmu. Zároveň ide o deň, keď sa končí hlavná turistická sezóna na severnej pologuli a začína sa sezóna na južnej zemskej pologuli.

debata chyba
Viac na túto tému: #Spišská Nová Ves #Porad