Seniorov naučia využívať moderné technológie

Košickí dôchodcovia sa môžu naučiť ovládať moderné technológie na bezplatnom IT kurze AjTy senior.

26.09.2017 12:27
pracujúci, dôchodca, dôchodok, peniaze, počítač Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najbližší kurz AjTy senior sa začína 27. septembra v Košiciach na SPŠE Komenského. Ako informovala hovorkyňa T-Systems Slovakia, ktorý kurz organizuje, Katarína Trnová, v Košiciach už piatykrát zasadnú do školských lavíc seniori. Pod odborným vedením sa naučia ovládať tablet, počítač, aj smartfón. Doložila, že Hlavnou myšlienkou celého kurzu je udržať krok so súčasnou dobou a pomôcť aj zrelšej vekovej skupine spriateliť sa s modernými technológiami.

„Naša spoločnosť ponúka viacero aktivít zameraných na vzdelávanie. V roku 2013 k nim pribudol aj projekt AjTy Senior, ktorý je zameraný na ľudí v dôchodkovom veku. Nápad prišiel priamo z nášho komunikačného oddelenia. Aj keď sme nevedeli, či bude o kurz záujem, spustili sme kampaň aj registráciu. Veľmi sa tešíme, že práve tento projekt je úspešný a funguje už piaty rok. Preferujeme prístup študent – lektor, preto je počet miest obmedzený,” vysvetľuje Katarína Trnová, hovorkyňa spoločnosti T-Systems Slovakia. Na kurz sa prihlásilo dvadsať záujemcov, takže kapacita je už vyčerpaná. Kurz však usporiadajú aj na budúci rok.

Jedným z minuloročných absolventov je aj Milan Hrubizna (66 rokov). Všetko, čo sa naučil, dokáže plnohodnotne využívať. S počítačom pracuje denne, založil si profil na sociálnej sieti, skypuje s rodinou a nakupuje on-line. „Svoje poznatky z kurzu môžem uplatniť aj pri práci s chytrým telefónom aj tabletom. Keďže princípy ich ovládania na seba nadväzujú, dnes si vďaka tomu kedykoľvek viem pozrieť televíziu aj priamo na svojom tablete. Doba sa digitalizuje a rýchlo technologicky napreduje a je pre nás starších veľmi vítané, ak mladí dokážu najnovšie poznatky odovzdať aj nám a hlavne, keď to vedia podať vhodným spôsobom. Bolo vynikajúce, že lektori s nami sedeli v lavici a s osobným prístupom nám všetko vysvetľovali,” povedal Hrubizna.

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #počítačová gramotnosť