V Galérii u anjela vystavuje uznávaný maliar Mabe

V kežmarskej Galérii u anjela vystavujú diela uznávaného maliara v Európe a v zámorí Petra Horniaka, rodáka z Bojníc, ktorý používa pseudonym Mabe.

25.09.2017 09:45
mabe Foto:
Vernisáž v Galérii u anjela.
debata

Figuralista predstavuje v Kežmarku svoje sugestívne olejomaľby. Jeho obrazy visia v galériách či súkromných zbierkach v Bratislave, Prahe, vo Viedni, v Zurichu, Moskve, Belehrade, Poľsku, Macedónsku, na Novom Zélande aj v Austrálii. „Náročné lazúrové techniky vytvárajú precízny povrch a autor nám predvádza úžasnú hru so svetlom. Objavíme obdiv a lásku k starým majstrom ako boli Caravagio, Jan Van Eyck, Watteau. Maľby pôsobia ako zakliate v čase. Inšpirácia a poučenie inými autormi posúva tvorbu ďalej, k novým objavným interpretáciám,“ uviedla riaditeľka galérie Carmen Kováčová. Výstava potrvá do 4. novembra.

Riaditeľka galérie označila Horniaka za vynikajúceho figuralistu a nekompromisného hľadača. „Pútavo konfrontuje seba aj nás s odvrátenou, druhou stranou človeka,“ uviedla, pričom poukázala aj na dokonalo hladké povrchy jeho olejomalieb, ktoré nútia zamýšľať sa. „Doslova vyprázdni priestor, aby sa človek stal ústredným motívom. Pomyselným pevným bodom, vďaka ktorému môžeme hýbať svetom. Oči jeho postáv prenikavo hľadia ďalej ako za realitu všedných dní. Pozorujú svet, či nás. Upriamene sa pozerajú na diváka stoicky, s výrazom nekonečného pokoja,“ dodala.

Mabe si podľa Kováčovej vypracoval svojský, charakteristický rukopis. „Typicky prázdny priestor obsadí jedna figúra alebo skupinový portrét. Jednotlivé postavy sa vynárajú alebo strácajú v hmlistom opare. Vzniká tak zvláštna mystická atmosféra. Býčie hlavy odkazujú na mytologické motívy Labyrintu, Minotaurov alebo na vynikajúcich maliarov milujúcich býčie zápasy, tak ako Picasso,“ vysvetlila.

Autor rád čerpá z histórie, z renesančných portrétov a z baroka. Pochopiť jeho obrazy sa však dá podľa riaditeľky galérie len prostredníctvom paradoxov, protikladov života. „Láska a smrť, krása a ošklivosť, mladosť a staroba, túžba a apatia, ľahostajnosť a vášeň. Niektoré tváre a postavy sú zachytené takmer fotografickým spôsobom, v dynamických sekvenciách. Portréty starých ľudí sú plné pokory, pravdy o živote a neočakávaní,“ uviedla. Zároveň poznamenala, že maľby tohto umelca majú jednu nedostižnú kvalitu, o ktorú sa márne snažia mnohí autori, a to, že sú na prvý pohľad zapamätateľné a nezabudnuteľné.

Peter Horniak vyštudoval v rokoch 1981– 1985 Strednú priemyselnú školu – obor nábytkový dizajn. Absolvoval súkromné štúdium umenia u Milana Pobieckého. Mabe vstúpil do výtvarného života s obdivom a úctou k človeku. Jeho diela vznikajú vďaka náročnému štúdiu výtvarných techník a maliarskych postupov a znovuobjavovaním ľudského princípu. Každému novému dielu predchádza sen, informovala Kováčová.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #kežmarok #Galéria u anjela #Mabe