Banskú Bystricu rozžiari Festival svetla a tieňa

Banská Bystrica predvedie v piatok a v sobotu po zotmení jedinečné svetelné divadlo. Festival svetla a tieňa ponúka divákom statické budovy meniace sa na gigantické plátna alebo ožívajúce v príbehoch mladých umelcov, ale aj dynamiku tanečníkov v unikátnych predstaveniach.

22.09.2017 15:07
Festival svetla a tieňa Banská Bystrica Foto:
Festival svetla a tieňa Banská Bystrica.
debata

Tretí ročník medzinárodného Festivalu svetla a tieňa v historickom centre Banskej Bystrice odhaľuje tému Časopriestor. Z vedeckého ponímania je časopriestor štvorrozmerný priestor zjednocujúci trojrozmerný fyzikálny priestor a čas.

Novinkou tohto ročníka je festivalový maskot Svetlonoš, ktorý bude návštevníkov sprevádzať lokalitami. Diváci majú možnosť aj tento rok vidieť kombináciu svetelných a umeleckých žánrov. „Festival v tomto ročníku prináša tri videomappingy a päť projekcií, päť svetelno-tanečných predstavení domácej umelecko-tanečnej scény ako aj zahraničných umelcov, štyri interaktívne diela umožňujúce zapojenie sa diváka, sedem svetelných inštalácií rozmiestnených po celej festivalovej lokalite, dva workshopy, ale aj pozorovanie nočnej oblohy, tradičnú hru svetelných a laserových lúčov nad mestom a ďalšie sprievodné podujatia,“ uviedla riaditeľka festivalu Dagmar Rajčanová.

„Na festivale sa predstavia umelci z oblastí digitálneho umenia, umenia nových médií, umenia performancie, videoartu a fotografie. Priestor dostane súčasný a ľudový tanec, hudobní skladatelia a producenti, scénografi, choreografi a svetelní dizajnéri,“ dodala Rajčanová.

Usporiadateľom tohto podujatia pre všetky vekové kategórie je občianske združenie Kultúrne Slovensko v spolupráci s mestom Banská Bystrica a ďalšími partnermi.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival