Zemiakarsky jarmok v Spišskej Belej

Svetový deň cestovného ruchu si v Prešovskom kraji pripomenú v sobotu 23. septembra v Spišskej Belej. Podujatie bude spojené s 15. ročníkom Spišského zemiakarského jarmoku a vyhodnotením kampane Legendarium.

22.09.2017 13:37
Zemiakarsky jarmok Foto:
Zemiakarsky jarmok v Spišskej Belej v roku 2015.
debata

Verejnosti predstavia aj pripravovaný nový produkt cestovného ruchu Svätomariánska púť – Svetlo z východu, ktorého cieľom je dobudovanie infraštruktúry na pútnických miestach a posilnenie náboženského turizmu. Súčasťou je vytvorenie novej pútnickej trasy s prepojením na Poľsko, takzvanej Svätomariánskej púte a zlepšenie infraštruktúry vo vybraných pútnických miestach na území kraja, konkrétne v Litmanovej (okres Stará Ľubovňa), Ľutine (Sabinov), Gaboltove (Bardejov) a Levoči. Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska patrí k trinástim partnerom slovensko-poľského projektu, vedúcim partnerom je Prešovský samosprávny kraj, informovala Barbora Čechová z KOCR.

Na námestí v Spišskej Belej čaká v sobotu na návštevníkov program v podobe kultúrnych vystúpení, súťaží, v areáli sa predstavia remeselníci, pripravené budú ochutnávky tradičných jedál, výstavy plodín, zvierat i techniky. V rámci programu bude vyhodnotená aj letná cestovateľská súťaž Legendarium.

Krajská organizácia pripravila pre rodiny s deťmi kampaň Legendarium, v ktorej poznávali Prešovský kraj prostredníctvom legiend. Do kampane bolo zapojených vyše štyridsať zariadení, medzi nimi múzeá, galérie, športové a zábavné subjekty, v ktorých mohli návštevníci zbierať súťažné nálepky. Okrem toho našli výletníci v aplikácii Legendarium Go aj viac ako 80 tipov na výlety po celom kraji. „Do žrebovania nám prišlo takmer tritisíc súťažných ústrižkov. Práve počas osláv odovzdáme výhercom ceny a stretnú sa aj s obľúbenými maskotmi mníchom Cypriánom a rytierom Johanesom,“ oznámil Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Svetový deň cestovného ruchu či turizmu pripadá na 27. septembra. V tento deň boli v roku 1979 prijaté stanovy Svetovej organizácie turizmu. Zároveň ide o deň, keď sa končí hlavná turistická sezóna na severnej pologuli a začína sa sezóna na južnej zemskej pologuli. Svetový deň turizmu oslavujú organizácie zvyčajne v najbližší víkend výročia, v Prešovskom kraji to bude v sobotu 23. septembra počas zemiakarského jarmoku.

debata chyba
Viac na túto tému: #jarmok #Spišská Belá