Geológovia budú učiť ryžovať zlato

Geológovia ukážu, ako vybavení chodia do terénu, predstavia prístroje i merania.

21.09.2017 07:15
zlato, ryžovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Naučiť sa ryžovať zlato, pozrieť si vybavenie geológa v teréne či vzorky nerastných surovín z regiónu, to všetko zažijú návštevníci pracoviska Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra v Spišskej Novej Vsi v piatok a sobotu 22. a 23. septembra.

Regionálne centrum spolu s ďalšími pracoviskami ústavu organizuje Deň otvorených dverí. Kým program v piatok je určený pre školy, v sobotu je pre širokú verejnosť. Jeho súčasťou budú prednášky aj praktické ukážky, informoval Stanislav Gonda z regionálneho centra ústavu v Spišskej Novej Vsi.

V piatok sa školáci vďaka prednáškam dozvedia viac o činnosti a zameraní geologického ústavu, hovoriť sa bude aj o geológii a životnom prostredí. Geológovia ukážu, ako vybavení chodia do terénu, predstavia prístroje i merania. Priblížia tiež expozíciu vzoriek hornín, minerálov, skamenelín, pozorovať sa bude aj na mikroskopoch. Zaujímavým bodom programu je aj škola ryžovania zlata, ktorú podobne ako aj ďalšie spomínané praktické ukážky budú môcť zažiť návštevníci ústavu aj v nasledujúci deň.

Sobotné prednášky od 9:00 do 11:30 opäť priblížia činnosť geológov, diskutovať sa bude aj o ich práci a životnom prostredí. Témami ďalších prednášok bude sledovanie inžiniersko-geologických aspektov vplyvov banskej ťažby na životné prostredie a tiež hydrológia a podzemné vody Slovenska. Návštevníci si zároveň budú môcť pozrieť geologické mapy a atlasy.

Deň otvorených dverí u geológov sa bude konať aj na pracoviskách Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra v Bratislave a v Košiciach, a to v sobotu 23. septembra od 9:00 do 15:00.

debata chyba
Viac na túto tému: #Spišská Nová Ves #Štátny geologický ústav Dionýza Štúra