Bezplatný vstup do Slovenského technického múzea

Už 70 rokov je Slovenské technické múzeum v Košiciach (STM) celonárodnou múzejnou inštitúciou pre dejiny vedy a techniky. Pri tejto príležitosti sa 20. septembra na Malej scéne štátneho divadla Košice uskutoční slávnostný galavečer.

20.09.2017 10:17
Slovenské technické múzeum Foto:
Slovenské technické múzeum v Košiciach.
debata

STM a priatelia národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Solivar pri príležitosti osláv 21. septembra slávnostne odhalia na múre Skladu soli pamätnú tabuľu prvého riaditeľa Technického múzea Štefana Butkoviča, ktorý bol zakladateľom a prvým riaditeľom technického múzea. Bol významným historikom, priekopníkom technického múzejníctva na Slovensku. Technické múzeum a následne Slovenské technické múzeum viedol od 1. novembra 1945 do 21. januára 1974.

V rámci osláv pripravilo STM pre návštevníkov vstup do všetkých múzeí a pobočiek v dňoch 30. septembra a 1. októbra zadarmo. V jednotlivých expozíciách je zastúpené baníctvo, hutníctvo, kováčstvo, všeobecné strojárstvo, textilné stroje, energetika, polygrafia, kancelárske stroje, letectvo, hodinárstvo, stavebníctvo, vodohospodárstvo, dorozumievacia technika, elektrotechnika, fotografická a kinematografická technika, geodézia a kartografia, priemyselný dizajn, doprava, fyzika, astronómia.

Okrem hlavných expozícií v sídle STM v Košiciach v súčasnosti múzeum spravuje vysunuté múzeá, a to Múzeum dopravy v Bratislave, Múzeum letectva v Košiciach, Múzeum J. M. Petzvala v Spišskej Belej – expozícia fotografickej techniky, NKP Solivar v Prešove s expozíciou ťažby soli s rekonštruovaným objektom historického Skladu soli. Ďalej je v správe STM Kaštieľ v Budimíri, kde je expozícia historických hodín, Múzeum kinematografie rodiny Schusterovej a technická pamiatka Hámor v Medzeve. V Spišskej Novej Vsi je to vysunutá expozícia História baníctva na Spiši. Z výrazných počinov, ktoré múzeum realizovalo v posledných rokoch, je treba spomenúť projekt v rámci EHMK Košice 2013 – vybudovanie Vedecko-technického centra pre mládež, kde dominuje interaktivita a demonštrácie s dôrazom na technické disciplíny a exaktné vedy.

Tento rok je významný aj pre Múzeum letectva, ktoré si pripomína 15. výročie svojej existencie. STM v Múzeu letectva sústredilo vzácnu kolekciu leteckých motorov, leteckej prístrojovej techniky a originálov lietadiel, ktoré poskytujú prehľad o technickom vývoji lietadiel a informácie súvisiace s vývojom letectva ako takého. Sprístupnené sú expozície Počiatky letectva do roku 1945, Vývoj letectva a leteckej techniky po roku 1945, Letecká prístrojová technika, Letecké konštrukcie a unikátna Galéria lietadiel – expozícia leteckej techniky získanej ako dary od prezidentov a vlád rôznych štátov Európy, USA a Číny.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Slovenské technické múzeum #pozvánky