Ktoré infekcie najviac trápia seniorov?

Martin Harvan | 09.04.2019 11:00
baktéria, krv, infekcia Foto:
Infekcie močových ciest patria k najčastejším bakteriálnym infekciám u ľudí vo vyššom veku - ilustračné foto.
Vedci varujú. Až tretina všetkých úmrtí u starších ľudí je spôsobená infekčnými ochoreniami. Imunitný systém v starobe už totiž nemusí slúžiť tak, ako kedysi. Na tieto choroby si dajte pozor.

Pneumónia

Známa tiež ako zápal pľúc. Viac ako polovica ľudí vo veku nad šesťdesiat päť rokov je hospitalizovaná z dôvodu vypuknutia tohto ochorenia. Zápal pľúc je o to nebezpečnejší, že sa mu výrazne „darí“ všade tam, kde dochádza k poruchám imunitného systému. Z tohto dôvodu sú seniori ohrození pneumóniou, ktorá môže byť vírusová alebo bakteriálna. Chorobu zhoršuje znížená kapacita pľúc, či neschopnosť organizmu vylučovať hlieny von z tela. Niektorí ľudia v staršom veku majú zvýšené riziko vzniku tejto infekčnej choroby v rámci nemocníc či domovov dôchodcov.

Podobá sa chrípke

K príznakom pneumónie patria bolesti na hrudi, ťažké dýchanie alebo kašeľ. Bolesti sú sprevádzané závratom, únavou a celkovým oslabením organizmu. Typické pre túto chorobu sú aj horúčka, nadmerné potenie a triaška. U seniorov sa niekedy môže vyskytnúť opačný efekt horúčky, a to pokles telesnej teploty pod normálnu hranicu. V boji proti zápalu pľúc sa najviac osvedčila prevencia, ktorá spočíva v pravidelnom očkovaní.

Niektoré štúdie poukazujú na skutočnosť, že riziko vzniku sa môže vďaka očkovaniu znížiť až o 75 %. Podobné úspechy sú zaznamenané aj v prípade očkovania proti chrípke. Výskumy potvrdzujú, že výskyt chrípky sa zníži po vakcinácii až o 58 %. Očkovanie proti chrípke znižuje úmrtnosť súvisiacu s touto chorobou až o 70 %.

Keď močenie bolí

Infekcie močových ciest patria k najčastejším bakteriálnym infekciám u ľudí vo vyššom veku. Riziko vzniku tohto ochorenia neobchádza žiadne pohlavie, pričom náchylnejšie bývajú ženy. Najčastejšou príčinou infekcie bývajú baktérie z konečníka, ktoré môžu infikovať močové cesty. Zápaly močových ciest sa prejavujú pocitmi pálenia pri močení. V niektorých prípadoch sú príznaky menej vážne a dochádza k ich prehliadnutiu. Často sa to stáva najmä u seniorov, ktorí prekonali mozgovú príhodu, trpia na Parkinsonovu chorobu, alebo demenciu.

Infekcie sú tiež spojené s častým močením, bolesťami v oblasti močového mechúra, únavou, stratou chuti do jedla. Medzi preventívne opatrenia patrí prijímanie väčšieho množstva tekutín. Niektorí seniori môžu mať vo zvyku piť málo vody z dôvodu, aby nemuseli chodievať často na toaletu. To však spôsobuje zadržiavanie moču v močovom mechúre, čo v podstate uľahčuje rast baktérií. Okrem toho k prevencii zaraďujeme aj precízne udržiavanie hygieny na intímnych častiach tela.

Nie je až taký „zlatý“

Ani najväčšiemu telesnému orgánu, koži, sa nevyhýbajú infekcie. K najčastejšie vyskytujúcim sa ochoreniam kože patria infekcie spôsobené zlatým stafylokokom (stafylokokus aureus). Tento druh baktérií je zložený z buniek guľatého tvaru, zoskupujú sa v takzvaných kolóniách, ktoré sa ponášajú na strapec hrozna. Uvedené zhluky môžu byť niekedy veľké až do 8 mm a vyznačujú sa žltým či zlatistým sfarbením.

Zlatý stafylokok môžeme nájsť nielen na koži, ale aj v ústnej dutine, hrdle, zažívacom trakte, v intímnych oblastiach. V tele niekedy prežíva bez toho, aby spôsobil väčšie problémy. Môže sa však prebudiť pri oslabenej imunite, poraneniach kože či pri lekárskych zákrokoch v nemocniciach. K nákaze môže dôjsť aj pri nedostatočnom umývaní potravín, nakoľko sa zlatý stafylokok nachádza často v nedovarenej potravine.

K preventívnym opatreniam patrí časté umývanie rúk, používanie dezinfekčných gélov na ruky, udržiavanie potravín v čistom prostredí a ich dôkladná tepelná úprava.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ