Na púti do Šastína môžete pouvažovať aj nad vlastnou cestou

SITA | 11.09.2018 10:00
Šaštín Foto:
Na púť do Šastína prídu každoročne tisícky veriacich.
V rámci národnej púte do Šaštína na slávnosť Sedembolestnej Panny Márie, ktorá bude tento víkend, pripravila Bratislavská arcidiecéza aj pešiu púť na počesť kňaza prenasledovaného komunistami, Titusa Zemana.

Nazvaná je Po stopách Titusa Zemana. Počas nej sú pripravené aktivity v skupinách, putovanie v tichu, katechézy i modlitba.

Putovania od rieky Morava do Šaštína sa zúčastní aj bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko. Pri púti pôjde okrem pripomenutia hrdinstva blahoslaveného Titusa Zemana aj o uvažovanie nad vlastnou životnou cestou. Púť je súčasťou širšieho sprievodného programu Cliptime s heslom Bez strachu. Na púť pozýva Sekcia pre mládež Bratislavskej arcidiecézy.

Zraz pútnikov je v piatok na brehu Moravy neďaleko obce Závod o jednej popoludní. Predpokladaný príchod do Šaštína je večer o deviatej. Doprava pre zaregistrovaných účastníkov bude zabezpečená autobusom z Bratislavy – od Domu Quo vadis o dvanástej. Balíček pútnika dostanú zaregistrovaní pútnici a bude obsahovať materiály k aktivitám na stanovištiach, lístok na občerstvenie a odvoz batožiny. Na púť sa treba zaregistrovať do 12. septembra.

Titus Zeman bol za komunizmu prenasledovaný a zomrel v roku 1969. Pápež František schválil dekrét o mučeníctve Zemana v roku 2017, čo umožnilo jeho vyhlásenie za blahoslaveného. Salezián Titus Zeman po druhej svetovej vojne zorganizoval dva ilegálne prechody bohoslovcov z komunistického Československa cez rieku Morava do Rakúska a Talianska. Pri tretej podobnej akcii ho zadržali a následne odsúdili na 25 rokov. Na slobodu ho podmienečne prepustili v roku 1964.