Na dovolenky penzistom prispeje aj štát

Dorota Hudecová | 28.07.2011 07:24
Penzia, dôchodok, dôchodcovia Foto:
Dovolenkovať s príspevkom môžu len nepracujúci dôchodcovia. Nemôžu ju dostať teda tí, ktorí riadne pracujú.
Dovolenky pre penzistov, ktoré dotuje štát, ešte nie sú vypredané. Dôvodom je aj to, že ich predaj sa začal neskôr ako po iné roky.

Pozitívnou správou je, že väčšina zariadení ponúka rekreáciu až do konca novembra. „Ofi ciálne začatie predaja pobytov so štátnou účelovou dotáciou bolo podmienené najprv výberovým konaním na ministerstve práce a neskôr ďalšou verejnou obchodnou súťažou, a tak sa termín spustenia predaja posunul,“ vysvetľuje Beata Töröková, obchodná a marketingová riaditeľka spoločnosti Sorea.

„Seniori tak nemali nárok na čerpanie dotácie na pobyty v období jarnej mimosezóny, čo je pre nich najatraktívnejším obdobím, najmä pokiaľ ide o pobyty vo Vysokých Tatrách,“ vraví.

Na lacnú dovolenku sa navyše tento rok dostane viac penzistov, pretože ministerstvo práce znížilo zľavu na jeden pobyt zo 70 eur na 50 eur. Podľa informácií z ministerstva sa tak tento rok na lacnejšiu rekreáciu dostane o 3 413 seniorov viac ako vlani.

V minulosti rekreácie pre dôchodcov organizovala len spoločnosť Sorea, ktorá patrí pod Konfederáciu odborových zväzov. Zmenu priniesol zákon o dotáciách z dielne ministerstva práce, ktorý nadobudol účinnosť v januári tohto roka. Okrem Sorey môže rekreácie pre seniorov ponúkať aj Jednota dôchodcov na Slovensku. Podľa rezortu práce Sorea nebola pod konkurenčným tlakom, nebola nútená znižovať ceny pobytov, aby sa k rekreáciám dostalo viac seniorov. „Vlani i predvlani sa tak vďaka dotácii zo štátneho rozpočtu vo výške 597 491 eur dostalo na lacnejšiu rekreáciu zhodne 8 536 ľudí, teraz 11 949,“ píše sa v správe rezortu.

Dovolenkovať s príspevkom môžu len nepracujúci dôchodcovia. Nemôžu ju dostať teda tí, ktorí riadne pracujú. „Ak je však penzista zamestnaný na dohodu, dotovaného pobytu sa môže zúčastniť,“ vraví Igor Fabian, zástupca predsedu Jednoty dôchodcov na Slovensku. „O pridelenie pobytu s dotáciou môže požiadať občan s trvalým pobytom na Slovensku, pričom musí ísť o poberateľa starobného, predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku. To zdokladuje čestným vyhlásením o tom, že je poberateľom daného dôchodku a nemá príjem zo závislej činnosti, z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti,“ vraví ďalej Fabian.

Ako ďalej dodal, Jednota dôchodcov nemá vlastné zariadenia ako napríklad Sorea, a preto nie je poskytovateľom rekondično–liečebných pobytov, je iba organizátorom.

Kým teda Sorea ponúka pobyty rôzneho druhu a penzisti si môžu vybrať z viacerých balíčkov, Jednota dôchodcov na Slovensku ponúka rekreácie v kúpeľoch. Cena pobytu tak obsahuje aj niekoľko kúpeľných procedúr.

„Poukazy nepredávame, účastníci ich platia priamo u poskytovateľov. Dotácia z ministerstva práce na náš projekt umožňuje na tento rok vyčerpať 2 500 pobytov,“ dodáva. V rámci ich dotácie sú poskytovateľmi Kúpele Nimnica, Slovenské liečebné kúpele Turčianske Teplice a Hotel Prameň Dudince. "Jednota má s nimi uzatvorené zmluvy o poskytovaní pobytov turnusovým spôsobom s počtom 25 až 45 pobytov týždenne.

Záujemca o pobyt sa prihlasuje priamo v konkrétnych kúpeľoch. Keďže záujem zo strany seniorov je väčší, ako máme dotovaný počet, nie každý záujemca bude uspokojený," upozorňuje Fabian. Záujemcov však v kúpeľoch evidujú a v prípade uvoľnenia objednaného pobytu ich kontaktujú. „Podľa predbežných podkladov od poskytovateľov sa v júni zrekreovalo 288 seniorov. Poslední penzisti by sa mali zrekreovať koncom novembra,“ dodal.

Dôležité je vedieť aj to, že takéhoto pobytu je možné v jednom roku zúčastniť sa iba raz. „V prípade, že si už dotovanú dovolenku vyčerpali alebo vyčerpajú v lete a majú záujem o jesenný pobyt, môžu využiť cenovo zvýhodnené pobyty tiež s plnou penziou od 133 eur na šesť dní,“ vraví Beata Töröková zo Sorey. Navyše, ak je jeden z manželov pracujúci penzista nad 60 rokov alebo občan s ťažkým zdravotným postihnutím, môžu si pobyt skombinovať tak, že jeden pôjde na dotovanú dovolenku a druhý s dotáciou od Sorey. „Ak je jeden z manželov nepracujúci dôchodca a druhý pracujúci od 55 do 60 rokov, môže sa skombinovať pobyt s dotáciou a pobyt senior fit s 15–percentnou zľavou.“

Sorea, rovnako ako Jednota dôchodcov, tiež ponúka už aj jesenné termíny. Keďže niektoré ubytovacie zariadenia sa tešia väčšej obľube ako iné, Sorea bude príspevok v prípade potreby aj presúvať. „V prípade jesenných pobytov sa budú poukazy prerozdeľovať podľa predaja. Ak niektorý hotel bude mať voľné poukazy, stiahnu sa mu pre iný hotel, o ktorý bude záujem,“ objasňuje Töröková.

„Každoročne je najväčší záujem o rekreácie v hoteloch s najnižšou cenou, napríklad v Ďumbieri, Ľubovni, Hutníku II, Sĺňave či v hoteli SNP,“ vraví Töröková. „Pre tento rok sa cena viditeľne zvýšila v dôsledku zníženia dotácie na pobyt z doterajších 70 na súčasných 50 eur. Navýšenie ceny zo strany Sorea bolo v niektorých obdobiach a hoteloch nulové alebo minimálne v dôsledku zvyšovania vstupných nákladov, akými sú potraviny, energie, zvýšenie DPH a podobne,“ vysvetľuje. Ako ďalej dodáva, v posledných rokoch však stúpa záujem zo strany seniorov aj o hotely s vyšším štandardom ubytovania a s ponukou doplnkových služieb. „Najčastejšie ide o rôzne procedúry, zábaly, balneoterapiu, masáže,“ vraví.

Rozhodujúca pre výber je aj príroda a okolie, v ktorom sa zariadenie nachádza. „Najvyšší záujem je o Vysoké a Nízke Tatry, preto sme do týchto lokalít sústredili aj viac poukazov,“ dodáva.

Poukazy sa predávajú už aj na jesenné termíny. „Na tie sa aj momentálne hlási najviac záujemcov. Najväčší záujem je o rekreáciu v septembri a októbri. Logicky, veď ide o najkrajšie mesiace v Tatrách.“

Voľných poukazov je zatiaľ dostatok, boli pridelené jednotlivým hotelom Sorea a zariadeniam OZ SR v počtoch, ktoré kopírujú záujem seniorov o pobyty v minulých rokoch. V budúcom roku sa o dotácie môže uchádzať opäť viacero organizácií, pričom rezort práce uvažuje o úprave podmienok tak, aby sa na rekreácie dostalo ešte viac dôchodcov. Ministerstvo práce udeľuje dotácie na rekreačné pobyty pre seniorov od roku 2004, napriek úsporám, ktoré muselo urobiť vo svojom rozpočte, sa suma vyčlenená na ne nemení – od roku 2004 predstavuje 597 490 eur.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ