Kedy môžete cestovať vlakom zadarmo? Aké podmienky treba splniť?

Stačí sa registrovať a vznikne vám právo využívať vlakovú prepravu zadarmo. Nárok na takúto prepravu majú aj deti do 6 rokov, žiaci od 6 do 15 rokov, študenti od 15 do 26 rokov. A ako na to?

20.03.2024 06:00
vlak, kupé, rýchlik, železnice Foto:
Ilustračná snímka.
debata (7)

100-percentná zľava

Na využívanie 100 % zľavy z cestovného je potrebné dosiahnuť vek 62 rokov a zaregistrovať sa do systému ZSSK, získať na základe registrácie preukaz ZSSK, na ktorý sa priznáva 100 % zľava z cestovného, pred cestou si treba zabezpečiť cestovný lístok na 100 % zľavu z cestovného.

Pri kontrole vo vlaku sa treba preukázať preukazom ZSSK, na ktorý sa priznáva 100 % zľava z cestovného (ak neobsahuje fotografiu aj preukazom totožnosti) a cestovným lístkom na 100 % zľavu z cestovného, okrem tratí so SVS.

mladá žena, cestovanie, vlak, dochádzanie Čítajte viac Vlaky zadarmo nie sú pre všetkých, nárok cestovať bez platenia nemá ani každý senior. Kto ich môže využiť?

Dôchodcovia, ktorí získali nárok na 100 % zľavu z cestovného, sa môžu osobne registrovať v pokladniciach Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Registrácia na počkanie je možná v pokladniciach s KVC (Komplexné vybavenie cestujúcich.)

Pokladnica s KVC:

Registrácia a výdaj preukazu sa uskutočňuje obvykle na počkanie. Cestujúci predloží v pokladnici potrebné doklady na overenie.

V pokladniciach bez KVC:

  • Registrácia a výdaj preukazu prebehne do troch pracovných dní.
  • Cestujúci vyplní registračný formulár na registráciu do zákazníckeho konta ZSSK ID z dôvodu nároku na 100 % zľavu z cestovného (Registračný formulár).
  • K vyplnenému registračnému formuláru predloží v pokladnici na overenie potrebné doklady. Pokladník skontroluje údaje na registračnom formulári podľa dokladov cestujúceho a doklady cestujúcemu vráti(okrem potvrdenia o poberaní dôchodkových dávok, ktoré sa odoberá).

Maximálne do troch pracovných dní bude mať preukaz k dispozícii na tej stanici, kde o vydanie preukazu požiadal.

Ako cestovať

Okrem preukazu je potrebné si pred cestou zabezpečiť cestovný lístok na 100 % zľavu z cestovného do vybranej stanice.

Funguje to podobne ako kúpa klasického spoplatneného lístka, ale s rozdielom, že vo vlakoch kategórie RR, R, Ex, SC, EC, EN je lístok viazaný na konkrétny spoj a počet miest pre cestujúcich s lístkami na 100 % zľavu z cestovného môže byť obmedzený.

Ak by ste sa rozhodli cestovať iným vlakom z uvedených kategórií, je potrebné pôvodný cestovný lístok vrátiť a vyzdvihnúť si nový, na ďalší konkrétny vlak.

Výmenu možno uskutočniť do 120 minút po pravidelnom odchode vlaku uvedenom na cestovnom lístku z nástupnej stanice cestujúceho.

Ak už lístky na 100 % zľavu z cestovného vo vami vybranom vlaku kategórie R, Ex, SC, EC, EN nie sú k dispozícii, a napriek tomu máte záujem uvedeným vlakom cestovať, môžete si lístok kúpiť za príslušné cestovné ( seniori od 70 rokov za im prislúchajúce osobitné cestovné).

Vo vlakoch kategórie Os a REX nie je počet lístkov na 100 % zľavu z cestovného obmedzený (hoci v mimoriadnych prípadoch si vyhradzujeme právo kontingenty zaviesť aj v týchto vlakoch).

Lístky na 100 % zľavu z cestovného v diaľkových i regionálnych vlakoch sú viazané aj na osobu, nemôže ich teda použiť iný cestujúci.

Lístok si môže cestujúci zabezpečiť vo vlaku bez sankcie len v prípade, že sa na nástupnej stanici alebo zastávke lístky nepredávajú, a je potrebné, aby za týmto účelom vlakvedúceho vyhľadal.

Kde zľavu nemožno využiť

  • na cesty na prihraničnom úseku (s výnimkou detí do 6 rokov). Prihraničný úsek je trasa od poslednej stanice/zastávky na území SR (kde vlak pravidelne zastavuje) po štátnu hranicu,
  • vo vlakoch InterCity (deti, študenti i seniori však majú možnosť využiť zľavy),
  • vo vlakoch Railjet xpress,
  • v 1. vozňovej triede (platí sa cestovné podľa cenníka).

Cena miesteniek

  • Vlaky EuroCity – príplatok 1 euro k jednorazovému cestovnému lístku na 100 % zľavu z cestovného.
  • Vlaky SuperCity (povinne miestenkové) – v 2. vozňovej triede príplatok 5 eur.
  • Vlaky InterCity – 100 % zľava z cestovného neplatí, ponúkame však zľavy.
  • Vlaky Railjet xpress – 100 % zľava z cestovného neplatí.
  • Miestenky si môžu kupovať aj cestujúci s nárokom 100 % zľavu z cestovného. Táto možnosť platí aj pre deti do 6 rokov, ktoré nepotrebujú žiaden cestovný lístok. Využite miestenku na zavolanie.

Zľavnené cestovné

Železničná spoločnosť Slovensko popri 100 % zľavy z cestovného naďalej poskytuje seniorom od 70 rokov možnosť cestovať v 2. vozňovej triede za symbolické cestovné.

Zľavnené cestovné sa dá využiť:

  • ak senior od 70 rokov nevyužíva 100 % zľavu z cestovného,
  • ak chce cestovať vlakom, v ktorom už pre vyčerpanú kapacitu nie sú k dispozícii cestovné lístky na 100 % zľavu z cestovného.

Výška cestovného vo vnútroštátnych vlakoch predstavuje 0,15 eura za každých i len začatých 50 km v 2. triede.

  • zľava cca 25 % z cestovného v 1. vozňovej triede vnútroštátnych vlakov,
  • cesta na akúkoľvek vzdialenosť na tratiach Tatranských elektrických železníc a Ozubnicovej železnice za 0,50 eura,
  • vo vlakoch EuroCity (EC) je potrebné dokúpenie príplatku za 1 euro,
  • v povinne miestenkových vlakoch SuperCity (SC) je potrebné dokúpenie príplatku 1 € v 2. vozňovej triede alebo 3 € v 1. vozňovej triede (obsahuje miesto),
  • vo vlakoch InterCity (IC) je možné využiť zľavu podľa osobitného cenníka,

zľava sa poskytuje na základe preukazu totožnosti.

Čo platí pre dôchodcov vo veku menej ako 62 rokov

  • nutná bezplatná registrácia,
  • nárok na bezplatnú prepravu majú poberatelia starobného, predčasného, sirotského, vdovského, vdoveckého, invalidného, dôchodku manželky či sociálneho dôchodku a poberatelia sociálneho výsluhového dôchodku (vdovského výsluhového, vdoveckého výsluhového, sirotského výsluhového alebo invalidného výsluhového dôchodku,
  • na registráciu a získanie preukazu je okrem preukazu totožnosti potrebné aj potvrdenie o výplate dôchodkových dávok nie staršie ako 30 dní (poberatelia sociálnych dôchodkov od Sociálnej poisťovne, poberatelia sociálnych výsluhových dôchodkov od rezortu vnútra, Finančného riaditeľstva SR, Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže, Vojenského úradu sociálneho zabezpečenia) a fotografia s rozmermi 2 × 3 cm.
  • v pokladnici ZSSK zákazník získa Preukaz pre poberateľa dôchodku do 62 rokov. Platnosť preukazu je obmedzená na 12 mesiacov (okrem poberateľov predčasného a starobného dôchodku, ktorým sa vydáva bez obmedzenia),
  • vo vlaku sa cestujúci preukazuje preukazom s fotografiou vydaným pri registrácii. Okrem toho je potrebné zabezpečiť si cestovný lístok na bezplatnú prepravu do cieľovej stanice.
7 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #cestovanie #seniori #vlaky zadarmo