200 gramov tejto zeleniny denne chráni pred rakovinou hrubého čreva, prospieva imunite, znižuje tlak a na jej účinky prisahali už v staroveku

Už starovekom Grécku alebo v Rímskej ríši, bola táto zelenina považovaná za všeliek, ktorý je schopný liečiť všetky choroby a stavali jej oltáre.

19.02.2024 06:00
kyslá kapusta, kmín, sklenený pohár, zaváranina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ľudský organizmus si v zime vyžaduje zvýšenú potrebu vitamínov, preto je vynikajúcim zdrojom práve kapusta. Pestuje sa viac ako 400 rokov. Kapustu pestovali už starovekom Grécku alebo v Rímskej ríši, kde bola považovaná ako všeliek, ktorý je schopný liečiť všetky choroby. V starom Grécku pripisovali kapuste božskú moc a stavali jej oltáre.

Zdravé látky

Mikroorganizmy ktoré sa nachádzajú v kyslej kapuste podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách a tie uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a využitie vitamínov skupiny B. Podporuje i látkovú výmenu a má odvodňujúci účinok, čím umožňuje rýchle odstraňovanie odpadových látok z tela.

Dnešná moderná spoločnosť je závislá od cukru a kyslá kapusta už nepatrí medzi obľúbené potraviny. Preto veľa ľudí radšej uprednostňuje výživové doplnky, len aby sa nenútili jesť, čo im nechutí. Kyslá kapusta však obsahuje vyšší obsah vitamínu C ako čerstvá, ako dôsledok činnosti baktérií mliečneho kvasenia.

Typická kyslá chuť je zapríčinená kyselinou mliečnou, ktorá vzniká kvasením cukrov pôsobením baktérií mliečneho kvasenia. Už 200 gramov pokryje množstvo všetkých bioaktívnych látok prospešných pre naše zdravie, zvyšuje odolnosť imunitného systému proti vírusom či infekciám (prechladnutie, chrípka.

Kyslá kapusta je bohatá najmä na betakarotén a vitamín C, minerálne látky ako draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík. ‍⚕️ Mgr. Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave hovorí, že „obsahuje tiež kyselinu listovú-vitamín B9 a vlákninu. Napomáha hojeniu rán a zlepšuje zrážanlivosť krvi Znižuje hladinu krvného tlaku, má protizápalové a antibiotické účinky, znižuje hladinu cukru v krvi“.

Vedecké výskumy dokazujú, že kyslá kapusta pozitívne vplýva aj na náš mozog a nervy.

Protirakovinové účinky

Kyslá kapusta obsahuje probiotiká, ktoré podporujú zdravie črevnej mikroflóry, zlepšujú trávenie a posilňujú imunitný systém. Taktiež sa ukazuje, že pravidelná konzumácia kyslej kapusty môže pomôcť znížiť riziko niektorých ochorení, ako je rakovina hrubého čreva a srdcové ochorenia.

Vďaka procesu kysnutia v kyslej kapuste totiž vznikajú látky nazývané izotiokyanáty, ktoré majú silné protirakovinové účinky. Tieto látky však neobsahuje čerstvá, varená alebo sterilizovaná kapusta. Podľa štúdií fínskych a amerických vedcov je proces kysnutia nevyhnutný na vytvorenie týchto prospešných látok.

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #liek #kapusta #kyslá kapusta