Seniori dostanú bonus. Zamestnávateľ ich detí im bude musieť zrejme prispieť na rekreáciu

Ak návrh koaličných poslancov zo Slovenskej národnej strany prejde, účinný bude od začiatku budúceho roka.

30.04.2024 13:40
dôchodkyňa, seniorka, kúpele, kúpeľ Foto:
Ilustračné foto.
debata (21)

Návrh na rozšírenie platnosti rekreačných poukazov aj na rodičov zamestnancov je bližšie k schváleniu. Poslanci totiž posunuli do druhého čítania návrh novely Zákonníka práce od poslancov Slovenskej národnej strany Andreja Danka, Rudolfa Huliaka, Dagmar Kramplovej a Adama Lučanského. Prenositeľnosť rekreačného poukazu má podľa predkladateľov plošne podporiť ich využívanie, a tým zintenzívniť podporu domáceho cestovného ruchu. Zmeny by mali platiť od začiatku budúceho roka.

„Vďaka možnosti prenosu rekreačného poukazu bude mať rodič zamestnanca s nižším disponibilným príjmom väčšiu možnosť zúčastniť sa na aspoň jednej rekreácii počas roka, ktorá je potrebná na regeneráciu fyzických a psychických síl a zvýšenie kvality ich života," dopĺňajú koaliční poslanci. Rekreačný poukaz poskytuje zamestnávateľ vo výške 55 % oprávnených výdavkov na pobyt, maximálne však 275 eur za celý rok.

dôchodkyňa, pracujúca dôchodkyňa Čítajte viac Pracujúci penzisti musia dostať to, čo iní zamestnanci, aj voľno, aj príplatky aj odstupné. Inak ide o porušenie Zákonníka práce

Povinnosť poskytnúť rekreačný poukaz vzniká na základe žiadosti zo strany zamestnanca firmám, v ktorých pracuje viac ako 49 ľudí. Podmienkou je, že zamestnanec vo firme pracuje najmenej dva roky a prenocovanie trvá minimálne dve noci. Pre zamestnávateľov s menším počtom zamestnancov je poskytovanie príspevku dobrovoľné. Rekreačný poukaz je oslobodený od daní a odvodov.

Poslanci naopak neposunuli na ďalšie rokovanie novelu zákona o zdravotných poisťovniach od poslancov za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Jany Bittó Cigánikovej a Tomáša Szalay. Chceli ňou predsadiť znovuzavedenie kompetencie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nariadiť zdravotnej poisťovni, aby v prípade poklesu jej vlastného imania pod minimálnu hodnotu stanovenú zákonom, predložila na schválenie ozdravný plán.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #rekreačný poukaz #rodičovský bonus #rekreačný pobyt