Viete, ako vybrať pomôcku na chodenie pre seniorov? +prehľad jednotlivých druhov

Potrebujete pomôcku do interiéru alebo exteriéru? Ide o krátkodobú záležitosť alebo budete využívať pomôcku dlhodobo? Koľko vážite? Akú veľkú oporu potrebujete? Aké sú vaše možnosti?

03.05.2024 06:00
UP Seniori invalidný dôchodok Foto: ,
Ilustračná foto.
debata (1)

Vychádzková palica

Tradičná palička je vynikajúca ako pomocníčka – malá zlatá opora. Je ľahká a jednoducho sa s ňou manipuluje. Ideálna pre aktívnych seniorov, pretože nikdy nezavadzia a môžu si ju vziať všade so sebou. Palička so zatočenou rukoväťou je relatívne lacná pomôcka, ktorá je dostupná v mnohých farebných prevedeniach a štýloch.

Štvornohá palica

Už podľa názvu je zrejmé, že táto palica má kvarteto nôh, a preto aj väčšiu stabilitu ako klasická palička. Je však súčasne aj ťažšia a menej obratná. Výhodou štvornohej palice je, že sama stojí, takže majiteľ v prípade potreby nemusí hľadať miesto na jej odoženie alebo opretie. Aj za tento komfort sa však platí, je drahšia ako klasická palička pre stabilnú základňu. Štvornohá palica je vhodná pre ťažších seniorov, ktorí sa ešte nevzdali nádeji na pohyb v prírode, ale ku svojim kilogramom potrebujú primeranú oporu.

mladá žena, invalidný vozík, úsmev Čítajte viac Občania s ŤZP majú nárok od štátu na rôzne príspevky. Dostať môžu naraz až 17-tisíc eur. Pozrite si prehľad príspevkov

Barly

Barly sú beh na krátku trať. Ich ideálne využitie je krátkodobé, napríklad po úrazoch. Barly sú ľahké a lacné. Umožňujú chôdzu s jednou nohou, no nie sú veľmi pohodlné.

Pevná chodúľka

Pevná chodúľka je stabilná a finančne pomerne dostupná pomôcka. Je vhodná skôr do interiéru, pretože sa s ňou ťažšie manévruje na nerovnom teréne. V podstate ju treba zdvihnúť a posunúť dopredu. Pevnú chodúľku radšej nekupujte aktívnemu seniorovi, zbytočne by ho brzdila.

Krokovacia chodúľka

Na trhu sú prirodzene aj modernejšie chodúľky – kĺbové alebo krokovacie, ktoré netreba dvíhať, ale každá noha sa hýbe samostatne s užívateľom. Sú jednoduché na ovládanie a praktickejšie ako pevné chodúľky. Často sa dajú sklápať, a tak nezaberú veľa miesta, keď ich senior nepoužíva. Kĺbová chodúľka môže byť o niečo drahšia ako pevná chodúľka, ale rozdiel v ovládaní je výrazný.

Koliesková chodúľka

Pre tých, ktorí si pri chôdzi už neveria, ale stále majú radi prechádzky, je vhodná koliesková chodúľka. Je podobné ako pevná či kĺbová chodúľka, len je doplnená o kolieska a riadidlá s brzdami. K dispozícii sú dva varianty – trojkolesová alebo najstabilnejšia štvorkolesová, pričom s oboma sa dobre manipuluje. Moderné chodúľky sú často vybavené aj sedadlom, ktoré umožňuje seniorom okamžitý oddych pri náhlej únave. Veľmi užitočné sú aj ručné brzdy. Podobajú sa na tie z bicyklov a dajú sa aj zablokovať. Tieto chodúľky sú vhodnejšie do exteriéru alebo domov s väčšou obytnou plochou. Pomôcka sa osvedčila aktívnym seniorom pri nákupoch aj prechádzkach.

Koliesková chodúľka a transportný vozík (2v1)

Aj seniori s najväčšími pohybovými problémami majú túžbu pravidelne sa prejsť. Hoci už nevládzu, nádejou pre nich je chodúľka a transportný vozík v jednom. Praktický pomocník sa môže v prípade potreby ľahko sa zmeniť na transportný vozík. V praxi to znamená, že ide v podstate o poslednú triedu pomôcok na chodenie, pri ktorej si senior zachováva ešte samostatný pohyb.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #pomôcka na chodenie #barle