Čo musí dôchodca splniť, aby dostal naspäť zaplatené dane

Od dane je oslobodený príjem do výšky polovice nezdaniteľnej časti základu dane. V tomto roku tak penzisti môžu celkovo zarobiť bez daní maximálne 1 968,67 eura.

03.09.2019 06:00
záhrada, seniori, dôchodkyňa, práca na záhrade,... Foto:
Ak chcete získať naspať dane, nestačí, ak požiadate svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní.
debata

O tom, či vám štát vráti dane, ktoré vám zamestnávateľ strhol z platu, rozhoduje celkový hrubý príjem ešte pred odpočítaním odvodov.

  • Kto chce získať naspäť zaplatené dane, musí sám podať daňové priznanie. Ľudia, ktorí majú len príjem zo zamestnania, podávajú daňové priznanie typu A. Na jeho vyplnenie budete potrebovať potvrdenie od zamestnávateľa o výške príjmu a zrazených daní a odvodov. Toto potvrdenie vám každý zamestnávateľ musí vystaviť.
  • Ak chcete získať naspäť dane, nestačí, ak požiadate svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní. Zúčtovanie vám síce môže zamestnávateľ urobiť, ale v takom prípade vám daňový úrad nevráti žiadne dane. Preto je lepšie, ak sami podáte daňové priznanie.
  • V daňovom priznaní je aj kolónka, do ktorej sa uvádza výška celoročného dôchodku. Výšku dôchodku však musia uviesť len tí penzisti, ktorých dôchodok je nízky, a preto im vznikne nárok aspoň na časť nezdaniteľného minima. Ak niekto žiada o vrátenie preplatku, ktorý mu vznikol z dôvodu, že jeho zárobok bol nižší ako polovica nezdaniteľného minima, výšku dôchodku nemusí uviesť.
  • O vrátenie daňového preplatku je potrebné požiadať. Žiadosť o vrátenie preplatku je priamo súčasťou daňového priznania. Nachádza sa v jedenástom oddiele daňového priznania typu A. Penzista si vyberie, či chce peniaze poslať poštou, alebo prevodom na účet. Ak niekto nevyplní žiadosť o vrátenie preplatku, bude musieť poslať samostatnú žiadosť, inak mu ho daňový úrad nevráti.

Požiadať o vrátenie dane môžete aj za minulé roky

  • Daňové priznanie k dani z príjmov sa štandardne podáva do konca marca nasledujúceho roku. Ak tento deň pripadne na víkend alebo sviatok, posunie sa na najbližší nasledujúci pracovný deň. Tak to bolo aj tento rok, keď bolo možné priznať dane ešte aj v pondelok 1. apríla.
  • Penzisti, ktorí nepodali daňové priznanie v riadnom termíne, ešte stále môžu podať dodatočné daňové priznanie. Keďže pracujúci dôchodca si v ňom uplatní oslobodenie od platenia daní do výšky polovice nezdaniteľného minima, a teda jeho výsledná daň bude nižšia ako pôvodne, nehrozí mu za podanie dodatočného daňového priznania pokuta.
  • Dodatočné daňové priznanie možno podať do uplynutia piatich rokov od konca roka, v ktorom vznikla povinnosť podať riadne daňové priznanie. To znamená, že v roku 2019 si penzista môže spätne uplatniť nárok na vrátenie daní za roky 2013 až 2018. Daňové priznania za jednotlivé roky treba podať na tlačivách daňových priznaní platných pre príslušné zdaňovacie obdobia.
  • Podať dodatočné daňové priznanie môžu penzisti aj v prípade, ak požiadali svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní. V tomto zúčtovaní si totiž nemožno uplatniť oslobodenie od platenia daní pri príjme do polovice nezdaniteľnej časti základu dane. K takémuto dodatočnému priznaniu treba priložiť ročné zúčtovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #práca popri dôchodku #vrátenie daní