Najprv dávka v nezamestnanosti, potom predčasný dôchodok

Kto krátko pred dosiahnutím dôchodkového veku príde o prácu, často žiada o predčasnú penziu. No väčšinou je výhodnejšie požiadať najprv o dávku v nezamestnanosti.

07.08.2019 06:00
seniero, dôchodok, dôchodca, predčasný dôchodok, Foto:
Maximálne sa dávka v nezamestnanosti počíta z dvojnásobku priemernej mzdy.
debata

O predčasnú penziu možno požiadať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku. Žiadateľ sa však musí zmieriť s tým, že za každých 30 dní, ktoré mu chýbajú do dosiahnutia penzijného veku, sa mu vypočítaný dôchodok zníži o pol percenta. Ak by niekto požiadal o predčasnú penziu v najskoršom možnom termíne, dôchodok mu klesne o 12,5 percenta.

Ľudia, ktorí stratia zamestnanie dva roky pred dosiahnutím dôchodkového veku a spĺňajú nárok na dávku v nezamestnanosti, si môžu vďaka nej oddialiť nástup na predčasný dôchodok. Keďže ho začnú poberať neskôr, vypočítaná suma sa im zníži menej, ako keby oň požiadali hneď.

Zníženie dôchodku je pritom trvalé. Ani po dosiahnutí dôchodkového veku sa jeho výška neupraví smerom nahor. Penzia sa zvyšuje už len o valorizáciu alebo ľuďom, ktorí popri poberaní dôchodku aj pracujú, pričom sú z tejto práce povinne dôchodkovo poistení.

Základnou podmienkou na získanie dávky v nezamestnanosti je, že daný človek bol pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie v posledných štyroch rokoch aspoň dva roky poistený pre prípad nezamestnanosti. To znamená, že musel pracovať alebo si platiť dobrovoľné odvody. Nie je pritom dôležité, akým spôsobom zanikol pracovný pomer. Podporu tak môže dostať aj ten človek, ktorý dal sám výpoveď.

„Poistenec si uplatňuje nárok na dávku v nezamestnanosti v pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta trvalého pobytu na základe písomnej žiadosti, za ktorú sa považuje oznámenie úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie. K žiadosti súčasne predkladá vyplnené tlačivo Žiadosť o dávku v nezamestnanosti, ktorej súčasťou je aj Poučenie žiadateľa o dávku v nezamestnanosti,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Dávka v nezamestnanosti dosahuje 50 percent vymeriavacieho základu. Nezamestnaný tak dostane približne polovicu svojej doterajšej hrubej mzdy. Keďže sa dávka v nezamestnanosti vypláca za kalendárne dni, dostane v mesiacoch, ktoré majú 31 dní, viac peňazí ako v tých, ktoré majú 30 dní.

Maximálne sa dávka v nezamestnanosti počíta z dvojnásobku priemernej mzdy. V súčasnosti tak môže nezamestnaný dostať v mesiaci, ktorý má 31 dní, najviac 1 032,50 eura.

Ak by niekomu vychádzal starobný dôchodok na úrovni 500 eur a chcel by ísť do predčasného dôchodku o dva roky skôr, prišiel by o 62,50 eura a jeho predčasná penzia by tak predstavovala sumu 437,50 eura. V prípade, že by najprv šesť mesiacov poberal podporu v nezamestnanosti a až potom by požiadal o predčasný dôchodok, ten by sa mu krátil len o 47,50 eura. Dostával by tak predčasný dôchodok vo výške 452,50 eura.

Na predčasný dôchodok treba splniť tri podmienky

Nárok na predčasný dôchodok, má človek, ktorý:

  • bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov
  • chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku
  • suma predčasného dôchodku je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, čo je 252,30 eura

Ako sa vypočíta predčasný dôchodok

  • 1. Vypočíta sa riadna suma dôchodku

Postupuje sa pritom podľa vzorca:

POMB x ODP x ADH

POMB = priemerný osobný mzdový bod

ODP = súčet obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok (počet odpracovaných ro­kov)

ADH = aktuálna dôchodková hodnota ku dňu vzniku nároku na výplatu dôchodku (v tomto roku 12,6657 eura)

  • 2. Takto vypočítaná suma sa zníži

Za každých začatých 30 dní, ktoré žiadateľovi chýbajú do dosiahnutia dôchodkového veku, sa vypočítaná suma zníži o pol percenta. Ak by niekto požiadal o predčasnú penziu v najskoršom možnom termíne, teda dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, vypočítaný dôchodok sa mu zníži o 12,5 percenta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #dávka v nezamestnanosti